День без поліетиленових пакетів: як відмовляються від пластику в світі та яка альтернатива
День без поліетиленових пакетів: як відмовляються від пластику в світі та яка альтернатива

День без поліетиленових пакетів: як відмовляються від пластику в світі та яка альтернатива

Пластиковий пакетвиготовляється одну секунду, у середньому 20 хвилин використовується і 300 років розкладається в природі. Сьогодні, 3 липня, Всесвітній день без поліетиленових пакетів. 

Як відмовляються від пластикових пакетів в європейських країнах і яка альтернатива — у сюжеті Сніданку з 1+1.

Поліетиленові пакети створили, щоб врятувати планету, а тепер вони одні з головних забруднювачів довкілля. Створили пластикові пакети  1959 року. До того існували тільки паперові, а тому довкілля від того неабияк страждало - вирубували надзвичайно багато дерев. Шведський інженер Стен Густав Тулін винайшов більш екологічну альтернативу - багаторазові поліетиленові пакети. Надійні, водонепроникні, тривкі - вони мали слугувати людям роками. Тулін не очікував, що його винахід почнуть викидати одразу після використання.

Наразі майже трильйон пакетів використовують в світі протягом року - це два мільйони на хвилину. Більшість потім опиняється на сміттєзвалищах чи в океані. Страждають і тварини, бо доволі часто морські ссавці заплутуються в таких пластикових пастках і задихаються. 

Боротьба проти поліетиленових пакетів активно триває вже понад десятиріччя. Пандемія коронавірусу трохи пригальмувала її, бо численні магазини, ресторани та компанії доставки повернулись до таких пакетів як нібито більш гігієнічних. Але екологи зауважують, що це тимчасовий крок назад.  

Загалом в Європі провідною країною в цій боротьбі - є Франція. Саме тут першими в світі заборонили тонкі поліетиленові пакети, які зазвичай використовують для пакування овочів і фруктів. В Україні їх ще називають “маєчки”. Звичайні пластикові пакети обклали додатковими податками ще в 2016 році. 

Анна Гармаш живе у Франції вже понад 17 років і для неї поліетиленовий пакет вже давно моветон. За її словами, пластикових пакетів у магазинах немає, а для зважування фруктів і овочів використовують пластик з натуральної сировини.

Серед популярних альтернатив - паперові пакети, бавовняні сумки та навіть добре знайома авоська. "Люди набагато частіше приходять з тканинними мішками, або з тими ж самими кравчучками чи авоськами", - каже Анна.

Але майже з усіма нібито екологічними замінниками не все так просто. Негативний вплив викинутого пластикового пакета беззаперечний, але само виробництво надзвичайно ефективне. Для порівняння, виготовлення паперового пакета потребує набагато більше води та енергії, а бавовна вимагає значних земельних і водних ресурсів для вирощування. 

У європейських країнах також популярні пакети з біопластику, які виробляються з натуральних полімерів на основі кукурудзи, картоплі чи цукрового очерету. Але несумлінні виробники іноді не дотримуються технологій і такі пакети також потім не розкладаються.

Источник материала
Поделиться сюжетом