Фахівці назвали причину підвищеної радіації в Європі: розташування джерела досі невідоме
Фахівці назвали причину підвищеної радіації в Європі: розташування джерела досі невідоме

Фахівці назвали причину підвищеної радіації в Європі: розташування джерела досі невідоме

Міжнародне агентство з атомної енергії вважає, що підвищення рівня радіації на півночі Європи пов'язане з ядерним реактором, але яким саме - невідомо.

Про це повідомляє пресслужба МАГАТЕ.

"Недавнє виявлення трохи підвищених рівнів радіоізотопів у Північній Європі, ймовірно, пов'язано з ядерним реактором, який або експлуатується, або технічно обслуговується, під час чого можуть статися дуже низькі викиди радіоактивних речовин", - заявили там.

В агентстві вкотре заспокоїли, що концентрація радіоактивних речовин була дуже низькою і не становила загрози для людей та навколишнього середовища.

Утім місце викиду так і не вдалося встановити. Агентство контактувало з майже пів сотнею країн з цього приводу. Жодна з них, зокрема і Росія, не повідомила про інциденти із ядерними об’єктами на своїй території, які могли б призвести до витоку.

Нагадаємо, 28 червня про підвищення рівня радіації повідомила Організація Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань. Виконавчий секретар організації Лассіно Зебро зазначив, що з високою вірогідністю зареєстровані викиди радіації мають цивільне походження. За даними Національного інституту здоров'я і довкілля Нідерландів, джерело викидів радіації розташоване на заході Росії.

Відео Кілька країн Європи зафіксували підвищений рівень радіації

Підвищений рівень радіації зафіксували одразу кілька країн на півночі Європи. Радіоактивна пляма охопила частину Швеції, Фінляндії, Естонії, Латвії та Ленінградську область Росії разом з Санкт-Петербургом. Водночас європейські фахівці запевняють - такий рівень радіації ще не може заподіяти шкоди людині. У Нідерландах припустили - джерело радіаційних викидів знаходиться на заході Росії, а тип радіонуклідів свідчить про пошкодження паливного елементу АЕС. У російському Енергоатомі втім категорично заперечують, що на якійсь з їхніх АЕС сталась надзвичайна ситуація.

Источник материала
Поделиться сюжетом