Кожний рік собаки не еквівалентний семи людським рокам - вчені
Кожний рік собаки не еквівалентний семи людським рокам - вчені

Кожний рік собаки не еквівалентний семи людським рокам - вчені

Вчені виявили, що собаки не просто старіють в сім разів частіше, ніж люди, і виявили, що молоді собаки можуть бути "старшими", ніж вважалося раніше. Отримані дані свідчать про те, що однорічному цуценяті насправді близько 30 років у форматі "людських років".

Про це пише The Guardian.

У своїй статті в журналі Cell Systems дослідники з медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго розповідають, як вони зосередилися на епігенетичних змінах ДНК - модифікаціях, які не змінюють послідовність ДНК, але можуть включати або вимикати гени.

Команда вивчила, як певні молекули, звані метильними групами, накопичувалися в певних областях людського генома з плином часу, і порівняла їх з тим, як вони накопичувалися в  схожихобластях в геномі собаки.

Результати, засновані на генетичних даних від приблизно 100 лабрадорів від цуценят до літніх тварин, показують, що кожен рік собаки не еквівалентний семи людським рокам.

Замість цього собаки демонструють набагато більш швидке накопичення метильних груп в своєму геномі, ніж люди протягом першого року. Однак з часом швидкість старіння у собак в порівнянні з людьми сповільнюється.

Результати показують, що однорічний пес буде мати "людський вік" близько 30 років, в той час як до чотирьох років він буде мати вік близько 54 років за людськими мірками. До 14 років він буде нарівні з людиною в середині 70-х років життя.

Команда каже, що тепер потрібно повторити роботу з іншими породами собак. 

Нагадаємо, у новому дослідженні науковці з'ясували, які породи собак найвразливішідо спеки та чому. 

Відео Як допомогти домашнім і безпритульним собакам пережити спеку

В Україну вже прийшла спека, а це означає, що нам варто бути обачними: менше перебувати на сонці, пити більше води. Те ж стосується й хатніх улюбленців. Вони набагато більше ніж ми страждають від спеки. Тож як визначити у вашого улюбленця тепловий удар, що з ним робити та як взагалі українці допомагають чотирилапим  - розкажемо далі.  

Источник материала
Поделиться сюжетом