Віртуальні навчання справжньому бою: для українських зенітників розробили спеціальний тренажер
Віртуальні навчання справжньому бою: для українських зенітників розробили спеціальний тренажер

Віртуальні навчання справжньому бою: для українських зенітників розробили спеціальний тренажер

Українських зенітників почали навчати в умовах, максимально наближених до реальності. Поки бойові частини цілодобово тримають небо на замку із реальним озброєнням, інші військові підрозділи ППО тренуються збивати ворожі штурмовики та гелікоптери на спеціальних переносних зенітно-ракетних тренажерах. Такі "ПЗРК-Голка" виготовляє українське науково-виробниче підприємство. Інженери встановили на віртуальний комплекс серйозну електроніку, яка здатна імітувати будь-яку загрозливу ситуацію у небі, йдеться у "Спецкорі" на 2+2.

Легенда навчань - атака ворога на Азовське узбережжя. Гелікоптери загарбника, що прикривають десант, треба знищити. Агресора на цих навчаннях імітують українські гвинтокрили. Тож головне завдання бійця - лише навчитися захоплювати ціль.

Щоб вправлятися по справжньому, зі стрільбою, потрібні не лише летючі мішені, але й чимало грошей. Один пуск переносної зенітної ракети "Голка" коштує 15 тисяч гривень. Щоб навчання не так сильно било по армійському бюджету, українське підприємство розробило точну копію "Голки". Щоправда віртуальну.

Зенітник закидає на плече імітатор ракетного комплексу та надіває шолом. На нього закріплені окуляри віртуальної реальності, які передають зображення із повітряними цілями.

Інструктор стежить за діями стрільця на моніторі. І може програмувати умови для навчання зенітника. Такі віртуальні ПЗРК, кажуть конструктори, корисні не лише для новачків, а й для досвідчених бійців. Адже можуть імітувати складні умови бою.

Такі тренажери вже є у більшості армійських навчальних центрів. За їхньою допомогою стрільбу з переносного зенітного комплексу бійці освоюють за кілька тижнів.

Источник материала
Поделиться сюжетом