Не «Нафтусею» єдиною: корисні піші походи проти нудьги на курортах Львівщини
Не «Нафтусею» єдиною: корисні піші походи проти нудьги на курортах Львівщини

Не «Нафтусею» єдиною: корисні піші походи проти нудьги на курортах Львівщини

Ідеї для піших походів у Львівській області / фото Марина Григоренко
09:03, 04 липня 2020
9 0
Туризм

З кінця червня «Укрзалізниця» нарешті відновила залізничне сполучення зі Львовом, а з 1 липня в курортному Трускавці дозволили відкрити санаторії, бази відпочинку та оздоровчі комплекси. Зрозуміло, на оздоровчі курорти Львівщини люди в першу чергу їдуть лікуватися і лінуватися. Але для тих, кому цього замало і хочеться трохи активностей, УНІАН.Туризм розповість, куди можна відправитися в піший похід біля курортів Львівської області, щоб не занудьгувати на відпочинку, враховуючи мізерний набір місцевих розваг і в докарантинні часи.

Ідеї для піших походів у Львівській області / фото Марина Григоренко

Місто Трускавець менш ніж в 100 кілометрах від Львова відоме далеко за межами України своїми корисними мінеральними водами і вважається найбільшим оздоровчим курортом країни. Довгий час місто не особливо напружувалося над розвитком, враховуючи, що потік туристів з Росії до 2014 року разом з українськими «профспілковиками» і без того був чималим, дозволяючи місцевим доволі непогано заробляти. В останні шість років, коли курорт залишився без російських туристів, у Трускавці розпочали активно працювати над залученням гостей з України та інших країн, зробивши ставку в першу чергу на його лікувально-оздоровчі можливості. Однак це якоюсь мірою зіграло злий жарт з курортом.

З початку карантину в Трускавці зупинилася робота санаторіїв, а знаменитий бювет з «Нафтусею» та іншими цілющими мінеральними водами (про них можна почитати в нашому попередньому матеріалі) був закритий для відвідувачів. Тоді у багатьох потенційних туристів склалося враження, що їхати в місто, власне, більше немає за чим. І в докарантині часи, крім лікування, у Трускавці було не так вже й багато варіантів для дозвілля, особливо орієнтованого на молодих і активних гостей. Всі ці танцювальні майданчики а-ля «піонертабір», концерти рівня «сільський ДК» з давно призабутими представниками української естради, фотографи-мучителі екзотичних і не дуже тварин, збочення у вигляді дельфінарію та інші атрибути «постсовкового курорту».

Якесь різноманіття вносили хіба що організовані екскурсії по області й не тільки. Однак з початку карантину цей вид діяльності в Трускавці повністю зупинився, і складно спрогнозувати, в якому обсязі екскурсії відновляться, а, головне, чи зможуть їхні організатори забезпечити необхідні протиепідеміологічні заходи. Тим більше, що і в минулі сезони такі екскурсії могли відбутися тільки при повному наборі групи (а це відбувалося не завжди), якщо людей не вистачало – поїздка скасовувалася.

Відпочивальники в Трускавці несправедливо ігнорують околиці курорту / фото Марина Григоренко

Так, згодні, багато відпочивальників приїжджають на оздоровчі курорти в першу чергу за лікуванням. Вони сидять безвилазно в санаторіях, виходячи лише на процедури і попити водички, навіть не підозрюючи, яка краса знаходиться зовсім поруч. УНІАН.Туризм розповість вам про декілька цікавих маршрутів у Львівській області – в районі Трускавця та сусіднього курорту Східниця.

Як доїхати до Трускавця в карантин

Трускавець – місто тупикове, а тому тут зовсім немає скрізних поїздів. До карантину на курорт заїжджали тільки два потяги – один з Києва, один з Дніпра. Зараз же немає і їх. Більше того, невідомо, коли їх запустять, враховуючи, що у Львівській області одна з найгірших ситуацій із захворюваністю коронавірусом по всій Україні. Тож поки єдиний варіант потрапити на курорт, крім власного транспорту, – доїхати поїздом до Львова (варіантів на даний момент вже вистачає), а потім електричкою до Трускавця. Ходить вона раз на день, з розкладом можна ознайомитися за посиланням.

На приміське автобусне сполучення поки краще не розраховувати, адже у Львівській області це все ще заборонено, а якщо маршрутки і ходять, то з порушеннями – як з боку перевізників, так і пасажирів.

Де зупинитися в Трускавці влітку 2020

Хоча санаторіям, базам відпочинку і оздоровчим комплексам, включаючи процедурні та масажні кабінети, в Трускавці дозволили відкритися лише з 1 липня, готелі у місті почали працювати ще з середини червня, хоча і з певними обмеженнями. Однак потоку туристів у місті досі не спостерігається. По-перше, через відсутність прямих поїздів, якими туди потрапляла більшість українських туристів. По-друге, через закритий довгий час на карантин публічний бювету, адже люди в першу чергу приїжджають до Трускавця саме заради води. Так, більшість санаторіїв і великих готелів підвозять воду з бювету для своїх гостей за графіком. Проте все ж багато туристів звикли зупинятися в невеликих готелях або у приватників, адже це на порядок дешевше, і ходити в бювет самостійно.

Бювет все ж таки вже запрацював, однак варто враховувати, що багато курортників доволі безвідповідально ставляться до його використання. Багато з них намагаються впихнути впритул до краників свою тару, часто зовсім для цього непристосовану. Тож навіть до коронавіруса там можна було доволі легко підхопити якусь інфекцію.

На середину липня на популярних сайтах бронювання житла у Трускавці можна відшукати близько 60 пропозицій з розміщення за ціною від 300 гривень у ніч за двомісний номер. Втім, це переважно доволі скромні апартаменти від приватників, де ніхто не гарантує вам дотримання всіх необхідних санітарних норм і сучасних умов. Більше того, навіть не всі санаторії, багато з яких побудовані ще за радянських часів, що з тих пір не надто модернізувалися або змінювали підходи до роботи, можуть похвалитися відповідними умовами.

Околиці Трускавця / фото Марина Григоренко

Але повернемося до трускавецьких готельниї пропозицій. Ціни в більш-менш пристойних готелях бюджетної категорії стартують від 500 гривень на добу за двомісний номер. Варто відзначити, що через карантинну кризу деякі з них навіть знизили ціни. Сучасні готелі зі СПА та іншими благами цивілізації просять за ніч суму приблизно від тисячі гривень, тоді як топові санаторії Трускавця запитують суму від 2,5 тисяч гривень за двомісний номер. Правда, в цьому випадку у вартість входить триразове харчування та лікувальні процедури.

Зазначимо, що це далеко не всі доступні пропозиції з розміщення в Трускавці. Адже багато санаторіїв не використовують сервіси бронювання, а розміщують свої пропозиції на своїх сайтах, а також заповнюються через турагентів або профспілками.

Куди відправитися в піший похід з Трускавця

Коли Трускавець активно розвивався австрійцями і поляками як оздоровчий курорт ще в 19 столітті, чимала увага приділялася пішим походам, які були важливою складовою лікувально-оздоровчого санаторного курсу. Продовжили традицію і в радянські часи.

У минулому піші походи були дуже популярні серед відпочиваючих у Трускавці / фото Марина Григоренко

В наші ж часи про це порядком призабули, навіть погуляти по трускавецькому міському парку біля бювету далеко не всі виходять. А колись навколо Трускавця було прокладено чимало піших туристичних маршрутів, які щодня підкорювали численні туристи, місцями навіть розмітка збереглася. Про деякі з них ми вам зараз розповімо. Причому ці маршрути доволі нескладні, тому ходити по них можна до пізньої осені й в дощ (але не в ураган), головне тільки вдягнутися відповідно і утеплитися.

Похід на Помярки, 3,5 кілометри в одну сторону

Почнемо з найбільш «ледачого» і доступного маршруту – до урочища «Помярки» (або ж «Помірки»). Відома ця місцевість тим, що тут знаходиться родовище знаменитих трускавецьких мінеральних вод, а також поклади озокериту – лікувального земляного воску. Не дивно, що в кінці 19 століття місцевість активно розвивали для лікувально-оздоровчого відпочинку. Такий собі додаток до Трускавця, тільки в більш затишній і мальовничій місцевості посеред лісу з власним озером для купання та відпочинку. Тоді тут набудували кілька санаторіїв і вілл. Особливо тут любили відпочивати поляки.

В наші дні тут знаходиться парочка санаторіїв, форельник, завод мінеральних вод «Нафтуся» і цех з виробництва лікувальної солі. В цілому, місцевість більш-менш облагороджена, тут гарна природа, є озеро. Це все добре підійде для тих, хто хоче побути на природі, але щоб не сильно перенапружуватися в дорозі.

Мальовниче озеро Слониця, через який проходять практично всі піші маршрути навколо Трускавця / фото Марина Григоренко
На озері часто можна зустріти лебедів / фото Марина Григоренко

Від центру Трускавця сюди йти приблизно 3,5 кілометри в одну сторону по рівнинній місцевості. Радимо йти по вулиці Карпатській через ставок Слониця – це місцеве сховище водопровідної води. Купатися тут не можна, але виглядає локація вражаюче. У теплі місяці року тут можна побачити лебедів, качок та інших водоплавних птахів.

Похід на Доброгостів, 6 кілометрів в одну сторону

Маршрут на Доброгостів також відноситься до легких, йти потрібно приблизно в тому ж напрямку, що і на Помярки, і також є рівнинним. Якщо є час, сили і натхнення, їх взагалі можна об'єднати в один великий похід на цілий день. У будь-якому випадку, частина маршруту проходить через ліс, а тому вам буде просто необхідне зручне закрите взуття і засіб від комарів.

При цьому не обов'язково доходити до самого Доброгостова – можна влаштуватися на «озері», утвореному річкою Уличанка. В останні кілька років місце здобуває популярність серед відпочиваючих, які бажають виїхати на риболовлю з ночівлею або на шашлики на цілий день. В окрузі навіть кілька альтанок облаштували під ці потреби.

Доброгостівське озеро доволі популярне серед відпочивальників / фото Марина Григоренко

Похід на Орів, 10 кілометрів в одну сторону

Якщо попередні два маршрути були легкими рівнинними, то похід на Орів передбачає підйом в гору. Село Орів розміщене в долині гірського хребта під назвою «Орівська скиба» (найвища точка – Цюхів висотою 939,4 метри над рівнем моря), що є частиною Сколівських Бескидів.

Якщо йти з центру Трускавця, то спочатку потрібно буде дійти до згаданого вище ставка Слониця, а далі праворуч до лісу. Саме по ньому пройде більша частина маршруту – спочатку рівнинна, а потім і з підйомом. На шляху вам раз у раз будуть траплятися густі кущі малини і лісові струмочки, а десь на середині шляху попадеться місце для привалу – зі столиком, лавками і смітником.

Ми ходили в цей похід в дощову погоду, але це анітрохи не завадило. В якості бонусу за нами ув'язався собака, який супроводжував нас більшу частину шляху, поступово спустошуючи наші запаси провіанту.

Під кінець шляху ви нарешті вийдете на хребет, вкритий густими польовими травами. Видовище це просто приголомшливе і точно того варте, щоб проробити весь той шлях. Назад повертатися можна або тим же самим шляхом, або пройти трохи далі й спуститися інншим шляхом, довжиною приблизно 12,5 кілометрів.

Взуватися в похід варто максимально зручно, прихопивши з собою воду і перекус, адже шлях нелегкий. Тим більше, що під час недавніх повеней і злив в районі Орова порозмивало дороги.

Похід в Новий Кропивник, 4,5 кілометри від в'їзду в Східницю

Від Трускавця до села Новий Кропивник йти доволі довго – цілих 24 кілометри, тому краще відправлятися зі Східниці – ще одного оздоровчого курорту Львівщини (про нього ми писали в нашому попередньому матеріалі). З Трускавця до Східниці їхати приблизно 20 кілометрів. У докарантинні часи на цьому маршруті ходила маршрутка, «зловити» яку можна було навіть біля самого Нового Кропивника.

Сама по собі ця місцевість знаходиться вище, ніж Трускавець – ближче до гір, так сказати, а тому приголомшливі пейзажі вам гарантовані. Більш того, Новий Кропивник стоїть на річці Стрий – одній з найбільших гірських річок України.

Річка Стрий недалеко від Східниці / фото Марина Григоренко
Стрий - одна з найвідоміших гірських річок Карпат / фото Марина Григоренко

Цей маршрут гарний тим, що можна імпровізувати. Головне пройти 4,5 кілометри по прямій вздовж траси через Східницю до входу в Новий Кропивник, а далі вибрати, вздовж якого берега Стрия ви хочете гуляти. Тут можна або перейти через доволі цікавий підвісний міст і влаштувати прогулянку через село вздовж річки, або не переходити міст, рушивши в напрямку Статуї Пресвятої Богородиці – досить популярного місця паломництва.

Маршрут на Новий Кропивник занурить в сільське життя / фото Марина Григоренко

Цей маршрут максимально занурить вас в сільське життя – таке, яким воно є. Ви будете раз у раз проходити повз житлові подвір'я з усім супутнім господарством, часом наштовхуючись на старі покинуті хати і височенні дерева. Місцеві жителі тут доволі добродушні й до подорожніх ставляться спокійно. А, може, за вами навіть ув'яжеться котик чи песик.

Місцева живність / фото Марина Григоренко
На шляху вам будуть траплятися покинуті хати / фото Марина Григоренко

Похід на Урич, 7,5 кілометрів від в'їзду до Східниці

Ще один цікавий маршрут від Східниці – в село Урич. У такому випадку вам не доведеться йти вздовж траси через всю Східницю, а потрібно буде піти перпендикулярно дорозі в напрямку до лісу. Маршрут цікавий тим, що ближче до його кінця вам попадеться наскельна фортеця Тустань, яка стала основою для створення Державного історико-культурного заповідника «Тустань». Також в селі Урич знаходиться музей історії міста-фортеці Тустані й місцева церква-пам'ятник архітектури XIX століття.

Заповідник «Тустань» недалеко від Урича / фото УНІАН

А ще Урич відомий тим, що на початку сімдесятих років XX століття тут знімали знаменитий фільм «Захар Беркут». Жителі Урича також брали участь у зйомках.

До речі, це не єдиний маршрут до Урича зі Східниці, якщо ви раптом не захочете йти туди і назад однією дорогою. Є ще дорога через Перепростиню і Рибник, правда, вона доволі довга – від Урича до Нового Кропивника доведеться топати цілих 17,5 кілометрів, при цьому непогано покружлявши, тож це маршрут для добре підготовлених піших туристів.

***

Туристи, які відпочивають на курортах Львівської області, часто несправедливо ігнорують прилеглі райони як відмінні маршрути для піших походів. Але ж це не тільки красиво, але і корисно для здоров'я! Чи не за цим ми їдемо в Трускавець чи Східниці?

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото зі всього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Источник материала
Поделиться сюжетом