Популярні ліки від печії підвищують ризик інфікування новим коронавірусом - дослідження
Популярні ліки від печії підвищують ризик інфікування новим коронавірусом - дослідження

Популярні ліки від печії підвищують ризик інфікування новим коронавірусом - дослідження

У новому дослідженні стверджується, що популярна група ліків від печії може збільшити ризик розвитку коронавірусної інфекції COVID-19.

Про дослідження, опубліковане в American Journal of Gastroenterology, пише Time.

Учені під керівництвом доктора Бреннана Шпігеля з Медичного центру Кедр-Сінай провели онлайн-опитування, в якому взяли участь понад 86 тисяч людей. Серед них понад 53 тисячі повідомили про біль або дискомфорт у животі, кислий рефлюкс, печію або регургітацію. Також вони відповіли на запитання про ліки, які вони приймають для полегшення симптомів. З цих людей понад 3,3 тисячі також перехворіли на COVID-19.

Коли дослідники проаналізували дані, вони виявили: респонденти, які повідомили про використання інгібіторів протонного насосу (ІПН) для лікування печії, мали десь двох до майже чотирьох разів більший ризик отримати позитивний результат на COVID-19, порівняно з тими, хто не використовував препарат.

ІПН, які випускаються як за рецептом, так і без нього, працюють, вимикаючи "насоси" в клітинах, які виділяють шлункову кислоту. Їх можна приймати один-два рази на день. Люди, які приймали препарати ІПН двічі на день, мали більший ризик зараження порівняно з тими, хто приймав їх одного разу.

Шпігель каже, що результати не дивовижні, адже у попередніх дослідженнях був виявлений зв'язок між вживанням ІПН та високого ризику виникнення певних інфекцій, включно з Clostridium difficile. Справа у тому, що ліки зменшують кількість шлункової кислоти, яка є одним із способів знищення потенційно шкідливих бактерій та вірусів в органзімі. Однак Шпігеля здивувало, "наскільки сильним був ефект". 

Зазначається, що хоч вживання ліків і підвищує відносний ризик, загалом він все ще невеликий. Тож відмовлятися від препаратів через страх коронавірусу не варто, попередньо не проконсультувавшись із лікарем. Втім учені зазначають, що дозу зменшити можна - дослідження показали, що приймання препаратів один раз на день настільки ж ефективний, як і двічі на день. Тож можна обговорити зі своїми лікарями можливість зниження добової дози.

"Якщо ви боїтеся заразитися COVID-19, найкраще, що ви можете зробити це - вимити руки, надіти маску, триматися на відстані та виконати всі основні заходи, які радять органи охорони здоров'я", - наголосив Шпігель. 

Відео Сотні науковців з усього світу закликали ВОЗ визнати, що коронавірус довго залишається у повітрі

Після чотирьох місяців перерви у Парижі відкрився для відвідувачі Лувр. Побачити найвідоміші шедеври, як наприклад Мону Лізу, уже можна, проте третина галерей, де складно дотримуватись дистанції залишатимуться зачиненими. За час карантину Лувр втратив майже 40 мільйонів євро. Тим часом більше 2 сотень науковців з 32 країн підготували відкритого листа до Всесвітньої організації охорони здоров’я, де закликають визнати, що коронавірус передається повітряно-крапельним шляхом і при цьому надовго затримується у повітрі. Раніше у ВООЗ заявляли, що для таких висновків їм бракує доказів. Минулої доби у світі виявили 203 тисячі нових випадків ковіду, загальна кількість перевищила 11,5 мільйонів. 537 тисяч людей померли від ускладнень і більше половини хворих одужали.

Источник материала
Поделиться сюжетом