Вирощування свиней за зарубіжними «таємними» технологіями – це міф, – Микола Бабенко
Вирощування свиней за зарубіжними «таємними» технологіями – це міф, – Микола Бабенко

Вирощування свиней за зарубіжними «таємними» технологіями – це міф, – Микола Бабенко

Чимало вітчизняних свинарів переоцінюють голландський, данський, французький або будь-який інший «таємний» досвід і при цьому скептично ставляться до передових технологій.

Насправді ж технологія однакова в будь-якій країні, вона базується на раціональній годівлі, комфортному утриманні та профілактиці захворювань.

Про це розповів Микола Бабенко, генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві та виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі».

Про це повідомляє Landlord, пише agronews.

«За свої 20 років у тваринництві я досить глибоко вивчив досвід роботи виробників у різних країнах світу.

Мій висновок може здатися єрессю багатьом консультантам: жодних «данських» чи «голландських» технологій або методів вирощування свиней чи корів не існує», — зазначив генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві.

Насправді ж, є особливості у локальному кліматі та попиті на той чи інший вид м’яса, до яких пристосовують вирощування тварин.

Технологія ж скрізь однакова, сучасна — правильна, раціональна годівля, комфортне утримання, вчасна профілактика захворювань, якісний облік процесів і тримання руки на пульсі нових ефективних технологій і собівартості.

«Наприклад, Європа вже давно переважно годує свиней рідкими кормами.

В Україні на цій технології працюють лише кілька свинокомплексів — і ті використовують для рідкої годівлі не відходи, як на заході, а комбікорми з якісних зернових, лише розбавлені водою, — зауважив Микола Бабенко.

— Така рідка годівля «по-українські» лише збільшує собівартість.

Пропонувати вітчизняним свиноводам технологію рідкої годівлі на відходах сьогодні — це все одно, що у XVIII столітті розповідати про космічні кораблі.

І причина не тільки в лобізмі виробників «традиційного» обладнання, а й у консерватизмі самих власників бізнесу».

Ще один універсальний резерв для підвищення ефективності всієї м’ясної галузі полягає в інтенсифікації процесів кооперації та вертикальної інтеграції між виробниками та переробниками.

«За нашою аналітикою та оцінкою досвіду інших країн, ця стратегія може вивести українське свинарство до десятки світових лідерів, дозволить відмовитися від імпорту без будь-яких штучних заборон та забезпечити українців достатнім обсягом якісних і доступних за ціною м’ясних продуктів», — додав експерт.

Источник материала
Поделиться сюжетом