Британія відмовилася від обладнання Huawei в мережі 5G
Британія відмовилася від обладнання Huawei в мережі 5G

Британія відмовилася від обладнання Huawei в мережі 5G

В Huawei назвали це рішення політичним, і підкреслили, що воно шкодить Великобританії та її жителям
Ілюстрація REUTERS

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон розпорядився повністю очистити британську мережу 5G від обладнання китайської компанії Huawei до 2027 року.

Згідно з рішенням, оператори не зможуть купувати в Huawei компоненти для мережі 5G з кінця цього року. Про це повідомляє Reuters.

Коли обладнання буде вилучено з мережі 5G

Операторам також наказано повністю відмовитися від використання обладнання Huawei в мережі 5G до 2027 року. Про це повідомив парламенту міністр цифрових технологій, культури, засобів масової інформації та спорту Британії Олівер Дауден.

Що це означає

Відмова від обладнання Huawei буде означати затримку введення в дію мережі 5G на два-три роки та збільшення витрат на неї на 2 мільярди фунтів стерлінгів ($2,5 мільярда).

Кому вигідна відстрочка

Як зазначає агентство, семирічна відстрочка — гарна новина для британських операторів зв'язку, таких як BT, Vodafone і Three, які побоювалися, що їм доведеться витратити мільярди фунтів, щоб відмовитися від обладнання Huawei набагато раніше.

До того, щоб скасувати прийняте в січні рішення про надання Huawei обмеженого доступу до мережі 5G, Джонсона підштовхував Вашингтон. За словами Даудена, Національний центр кібербезпеки «істотно змінив оцінку безпеки присутності Huawei в мережі 5G Великобританії». Він додав, що відомство більше не може гарантувати стабільні поставки обладнання Huawei після нових санкцій США.

Телекомунікаційні компанії також повинні будуть припинити використання обладнання Huawei в мережі широкосмугового стаціонарної оптико-волоконного зв'язку протягом найближчих двох років.

«Це було непросте рішення, але воно є правильним для телекомунікаційних мереж Великобританії, для нашої національної безпеки та нашої економіки, як зараз, так і, безумовно, в довгостроковій перспективі... До наступних виборів ми в законодавчому порядку приймемо необоротну вимогу повного вилучення обладнання Huawei з наших мереж 5G», — заявив Дауден.

В Huawei назвали це рішення політичним, і підкреслили, що воно шкодить Великобританії і її жителям.

Huawei: історія конфлікту

У 2018 році директора ЦРУ, ФБР, АНБ та інших розвідувальних органів США заявили, що не рекомендують купувати техніку китайських компаній Huawei та ZTE через  ризик шпигунства.

У травні 2019 року США внесли китайську Huawei до чорного списку, обмеживши діяльність компанії на американському ринку і заборонивши американським держструктурам використовувати обладнання Huawei.

У травні 2020 року голова Держдепартаменту США Майк Помпео опублікував заяву, в якій говориться, що в майбутньому буде ще більше обмежений експорт американських товарів для компанії Huawei.

1 липня 2020 року Федеральна комісія зв'язку США офіційно оголосила китайські телекомунікаційні компанії Huawei та ZTE загрозою національної безпеки.

13 липня 2020 року в Huawei заявили, що сподіваються на відстрочку до 2025 року в питанні відсторонення компанії від розгортання 5G у Великобританії.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны