Правозахисники фіксують щорічне зростання випадків насильства на сексуальному ґрунті серед військовослужбовців армії РФ
Правозахисники фіксують щорічне зростання випадків насильства на сексуальному ґрунті серед військовослужбовців армії РФ

Правозахисники фіксують щорічне зростання випадків насильства на сексуальному ґрунті серед військовослужбовців армії РФ

У червні ц.

російське видання «Коммерсант» оприлюднило матеріал про нестатутні відносини в армії РФ, у ході яких військовослужбовець зґвалтував бойового товариша пляшкою з-під спиртного, заподіявши тому серйозних травм.Із зрозумілих причин загальноросійські ЗМІ не приділили належної уваги вказаному інциденту.

Втім ситуація спричинила широкий резонанс в російському суспільстві, спровокувавши публічну дискусію між правозахисниками.

Як результат, на поверхню спливли факти, які свідчать, що випадки сексуального насильства в армії РФ мають системний характер.

Так, низка російських видань, з посиланням на дані неурядових організацій «Amnesty International», «Human Rights Watch» и «Всесвітня організація проти тортур» оприлюднили статистичні показники вчинення злочинів проти статевої недоторканості в російській армії за останні півтора року:Звісно, в умовах жорсткої цензури з боку держави вести мову про стовідсоткову точність зазначених цифр складно.

Втім правдоподібність статистики підкріплюється тим, що правозахисники готували її на основі повідомлень російських ЗМІ, офіційних даних органів влади РФ про кримінальні правопорушення, звернень батьків потерпілих до правозахисних організацій та ін.

Більш того, вказані статистичні показники можна сміливо множити на 10, оскільки має місце цілком логічне прагнення командирів військових частин приховати подібні факти від вищого командування, яке, у свою чергу, також не зацікавлене у розголосі подібної інформації.

Правозахисники сумніваються, що міністр оборони Шойгу чи уповноважена з прав людини в РФ Москалькова могли не знати про реальну ситуацію в армії.

Погіршення морально-психологічного стану та зростання криміногенності серед військових РФ пояснюються небажанням чиновників проводити системні та непопулярні реформи в оборонній галузі, сприйняттям рядових військовослужбовців в якості «розхідного матеріалу», яке не надто змінилося з часів «совка».

Слідом за подальшим поглибленням економічної рецесії, деградацією низки наукоємних галузей російської промисловості, РФ неминуче очікують не менш небезпечні виклики, пов’язані зі зниження рівня моральних цінностей російського суспільства.

Окрім описаної вище ситуації в армії, чого тільки вартий нещодавній публічний випадок імітації гомосексуального акту одним із найвідоміших російських футболістів Артемом Дзюбою, який практично не викликав морального осуду російського суспільства.

На додачу до цього величезні релігійні, майнові, історичні розбіжності серед населення РФ рано чи пізно неминуче спровокують кризу державного устрою та появу в межах сучасної Росії десятків суверенних утворень.

Україна ж вистоїть.

За умови, що українському народу вдасться уникнути внутрішніх протистоянь, інспірованих ззовні.

Источник материала
Поделиться сюжетом