Мистецький Арсенал віддали на поталу художнику-аскету
Мистецький Арсенал віддали на поталу художнику-аскету

Мистецький Арсенал віддали на поталу художнику-аскету

Проєкт "Андрій Сагайдаковський. Декорації. Ласкаво просимо!", який 18 вересня розгорнеться на все праве крило Мистецького арсеналу, постане цілісним твором львівського художника Андрія Сагайдаковського.

Про це повідомляє пресс-служба Мистецького Арсеналу.

За 15 років існування Мистецький Арсенал лише два рази приймав у своїх стінах персональну виставку живого українського художника – Івана Марчука та Олександра Дубовика. Зазвичай, сучасні художники отримують свій куток, стіну чи залу в групових проєктах інституції. Нині ж майже 4 тисячі квадратних метрів площі Арсеналу в руках одного митця.

Фактично, Арсенал зробив те, що вже давно (або й ніколи) не практикували великі інституції – ризикнув усім заради мистецтва. Дозволив художнику масштабний експеримент, дав йому можливість розширитись у роботі не лише фізично на тисячі квадратних метрів, а й зазіхнути на сакральний простір культури, піддати сумніву його безапеляційний і часто безпідставний пафос. Додаткового сенсу додає той факт, що проєкт підтримав Український культурний фонд.

Хоча назвати його львівським художником не піднімається рука – Сагайдаковський тримається відокремлено від місцевих мистецьких тусовок, він зовсім не той митець, про якого з певною ноткою пафосу говорять "творить модерне обличчя Львова". Він скоріше той, хто піддає сумніву і поняття "обличчя Львова", і сам пафос.

Аскетичність – один з концептуальних інструментів Сагайдаковського, саме вона ставить під сумнів шик і лицемірство людської дійсності, препарує приховані смисли. Старі килимки і рушники – основа його живопису, соки фруктів та інша органіка є фарбами, якийсь мотлох – фактурою. Його картини фактично розвалюються на очах.

Ось як пояснює те, що відбувається в Арсеналі, кураторка Соломія Савчук:

"Тотальна інсталяція, в яку перетворюється вся виставка, стаючи єдиною мистецькою роботою, є результатом праці художника – і в такому вигляді можлива лише в унікальному просторі Мистецького арсеналу. Поза цією виставкою вона не повториться ніколи. Тож для відвідувача це справді шанс побачити цей синтез лише тут і зараз. Хронотоп стає визначальним".

Виставка працюватиме до січня 2021, а також буде доступна онлайн у вигляді 3D-туру.

Нагадуємо, що всіх чекають 9 головних мистецьких подій в Києві. 

Источник материала
Поделиться сюжетом