Екологи розповіли про песимістичні наслідки пожежі на сміттєзвалищі у Києві і про ризики для здоров'я киян
Екологи розповіли про песимістичні наслідки пожежі на сміттєзвалищі у Києві і про ризики для здоров'я киян

Екологи розповіли про песимістичні наслідки пожежі на сміттєзвалищі у Києві і про ризики для здоров'я киян

Лівий берег столиці від самого ранку 21 вересня оповили сильний смог та сморід. Загорілося сміттєзвалище, куди люди роками звозили пластик і будівельне сміття, ще й на торфовища перекинулося. Екологи та лікарі кажуть, що вплив таких пожеж можуть мати невідворотні наслідки для здоров'я киян.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30

Мешканці Дарницького району жаліються, що через густий дим за пів метра нічого не видно, до того ж, немає, чим дихати вдома навіть із зачиненими вікнами. Сміття запалало напередоднівдень, горіло на двох тисячах квадратних метрів. За кілька годин відкритий вогонь загасили, але все ще диміло і тліло, адже горіло вже у глибині.
 

У районі сильного смогу краще дихати у респіраторі, тому що у повітрі вже зафіксували перевищення шкідливих речовин. Комунальна лабораторія чергує на житловому масиві у районі станції метро "Харківська" і проводить заміри. 

Екологи наводять песимістичні прогнози. За їхніми словами, такі пожежі невідворотньо змінюють екологію усього міста, а усі, хто нині дихає димом, - серйозно ризикують. Так, повітря нині насичене канцерогенами і жодним чином не очищується.

"В сучасних технологіях система фільтрів сміттєспалювальних заводів коштує сотні мільйонів євро. Тут все відбувається просто в повітрі і відповідно ми всі ці феноли, формальдегіди і решту дихаємо, іноді навіть з прозорим повітрям. Треба взагалі прибрати цю ганебну практику в Києві з сміттєзвалищами в межах міста і взагалі таку практику, як сміттєзвалища", - пояснює експерт. 

Натомість, ліквідацією наслідків та контролем, кажуть, має займатися міська влада та екоінспекція. Поки ж цього не сталося, радять, як щось палає, сидіти вдома, не відкривати вікна й частіше робити вологе прибирання. Лікарі з такими порадами солідарні. Вони радять за відсутності гострої необхідності все ж залишатися вдома - особливо це стосується людей похилого віку. 

"Якщо ми приходимо в якесь приміщення на роботу, або додому, по-перше, треба промити ніс та прополоскати горло. Нині дуже багато пневмоній, алергічних захворювань, захворювань серцево-судинної системи, і саме зараз все це може викликати загострення. Посилюється кашель, задишка і ще дуже частий такий симптом - головний біль", - розповідає сімейна лікарка Софія Зінчук. 

Источник материала
Поделиться сюжетом