Рош га-Шана без хасидів: скільки грошей Умань втратила через пандемію
Рош га-Шана без хасидів: скільки грошей Умань втратила через пандемію

Рош га-Шана без хасидів: скільки грошей Умань втратила через пандемію

Багато хасидів через карантин, не змогли потрапити до Умані на святкування / Фото REUTERS

Не 40-50 тисяч, як зазвичай, а лише кілька тисяч. Тож через ковід новорічний сезон, який годує цілі райони Умані, провалено, йдеться в сюжеті Гроші.

Щорічно сюди на могилу Цадика Нахмана, засновника брацлавського хасидизму, приїжджають десятки тисяч його послідовників з усього світу, щоб відсвяткувати єврейський Новий рік.

За два десятки років вулиця перетворилася на хасидський квартал. Тут все на івриті, ціни як в Ізраїлі. Говорити про вартість страв соромляться навіть хасиди, які мають бізнес на Пушкіна. 

Дуже дорого в кафе, продукти також дорогі. На новий рік найбільший виторг, - розповів Хайм, власник кафе.

Поїсти в хасидському кварталі обійдеться в чималу копійчину, принаймні, для українців. Приміром, вісім доларів, це більше 200 гривень за перекус із газованим напоєм. І це ще по акції. 

Утім не цьогоріч, бо святкування - карантинне, із 2 тис. хасидів. Лише така кількість змогла прорватися до Умані до закриття Україною кордонів для іноземців.

Мер міста Олександр Цебрій каже, що паломники в більшості взагалі не платять ніяких податків. 

Коли кажуть, що місто Умань утримується за рахунок коштів паломників-хасидів, це, м'яко кажучи, неправда. Будується великий готель, але він вважається як приватний будинок. Там проживає на постійній основі велика кількість людей, тих самих туристів. З них утримуються кошти. Але податкова на сьогоднішній день має мораторій на перевірку. І тому, коли задаються питання, кажуть, це все мої родичі, і я жодної копійки від них не отримую, - розповів міський голова.

Натомість мешканці Пушкіна, де оселилися хасиди, свою копійчину отримують. Та й живуть на кошти, які привозять паломники. А на слова мера реагують агресивно. 

Хай міський голова дасть роботи і все. У нас же взагалі роботи нема. І куди йти? Всі йдуть до хасидів. Йдуть і молоді й старі, бо хочуть щось заробити, - каже місцева жителька Галина.

У найкращі роки паломники привозили до Умані 60 млн доларів. Це близько 1200 валюти на одну людину, підрахували у хасидській громаді. Натомість міський бюджет цих грошей не бачить. 

Як пройшло святкування Рош га-Шана цьогоріч?

  • ОЄОУ засудила дії паломників, які влаштували безлад на могилі Рабі Нахмана в Умані (відео)
  • Півтори тисячі хасидів намагаються потрапити до України з Білорусі на святкування Рош а-Шана (фото)
  • Зеленський привітав єврейську громаду зі святом Рош га-Шана
  • Хасиди масово залишають білорусько-український кордон - ЗМІ (відео)
  • Хасиди зустріли Новий рік в Умані без пригод — ОЄГУ
  • Друга ніч єврейського свята в Умані минула спокійно - ОЄОУ

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Наталія Печиборщ

Источник материала
Поделиться сюжетом