Бойовики влаштовують навмисні підпали у бік українських позицій у Донецькій області
Бойовики влаштовують навмисні підпали у бік українських позицій у Донецькій області

Бойовики влаштовують навмисні підпали у бік українських позицій у Донецькій області

На ділянці передової поблизу окупованої Горлівки у Донецькій області бойовики підпалюють суху траву, коли вітер дме в бік українських позицій. Сильний вітер, що різко здіймається, здатен миттєво поширити полум’я. І цим активно користуються російські найманці, влаштовуючи навмисні підпали.

Але горять годинами поспіль і самі палії. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

За словами пресматроса батальйону морської піхоти Олексія Годзенко, вітер достатньо сильний і часто змінюється.

"Вирахувати це не складно, навіть не використовуючи якісь метеостанції", - зазначає він.

Саме такий потужний вітер кількома днями раніше, щойно його вирахували, замість вогнепальної зброї бойовики застосували проти українських бійців.

"Це було дуже швидко, тому що я тільки встиг доповісти. Пару хвилин і він вже сюди дійшов. Вітер грав в нашу сторону", - розповів боєць на псевдо "Харя".

Побратими кажуть, що то була не гра вітру, а стіна вогню, що насувалася дуже швидко. Часу на роздуми не було. Одночасно доводилося і гасити полум’я, і копати, аби не пустити вогонь далі по позиціям, і спостерігати за бойовиками. Врятувати вдалося не все. Через високу температуру здетонував боєприпас.

За словами пресматроса батальйону морської піхоти Олексія Годзенка, уламком гільзи легке поранення отримав один із бійців.

Ворожа група, припускають бійці, могла підійти. Але більше схиляються до версії, що то було повітряне бомбардування.

"Як ми думаємо: підпал був, скоріш за все. Щось скинули нам спеціально з дронів терористи. Ми неодноразово помічали роботу їхніх безпілотників. ОБСЄ їх помічала", - каже Олексій Годзенко.

Відео Вогонь на передовій: російські загарбники влаштовують навмисні підпали

На передовій, поблизу окупованої Горлівки, палає. Сильний вітер, що різко здіймається, здатен миттєво поширити полум’я. І цим активно користуються російські загарбники влаштовуючи навмисні підпали. Але горять, переконалась знімальна група ТСН, годинами поспіль і самі палії.  

Поки одна частина морпіхів продовжувала розбирати зруйновані полум’ям позиції, інші побратими мерщій узялися за лопати і буквально за лічені години, просто поруч, вже почала з’являтись нова лінія оборони. Такий рекордний будівельний темп не через наказ командирів. Винятково, кажуть морпіхи, - життєва необхідність.  Адже, навіть у період проголошеного політиками перемир’я, тиша тут тримається лише кілька годин поспіль.

"Може там годин шість. Шість-дванадцять годин могло бути, щоб не було пострілів. Але все одно це відбувається. За добу, щоб добу тиші, ні. Такого не буває", - каже військовослужбовець ЗСУ Василь.

І щоби вітер весь час дув в один бік, такого теж не буває. Морпіхи кажуть, що бойовики, вочевидь, нехтують правилами безпеки.

"Вчора зафіксували дуже серйозне загоряння ввечері. Напевно, йдеться про якесь необережне поводження зі зброєю, з вогнем, з боєприпасами", - додав пресматрос батальйону морської піхоти Олексій Годзенко.

Источник материала
Поделиться сюжетом