Інтер’єр епохи пандемії: як карантин змінить наші домівки
Інтер’єр епохи пандемії: як карантин змінить наші домівки

Інтер’єр епохи пандемії: як карантин змінить наші домівки

Перехід на віддалену роботу підштовхнув багатьох до створення кабінету, закриття дитячих садків і шкіл змусило обладнати простір для ігор і навчання, а неможливість піти в кафе або ресторан - створити зону відпочинку у вітальні або на балконі.

У сфері дизайну житла та інтер’єрів постало нове питання щодо якості життя, привнесення гарного самопочуття в наші інтер'єри і особливий запит на безпеку.

Туризм ТСН.uaпропонує глянути на 7 основних тенденцій "житла майбутнього".

На волю, в пампаси

З самого початку карантину світ спостерігав масову втечу містян у приватні будинки. Виявилося, що багатоповерхове житло ховає в собі чимало ризиків: ліфти, кнопки в ліфті, дверні ручки, різноманітні поверхні та передусім сусіди. А ще заборона на прогулянки в парках та фіксовані виходи в магазин. Тут навіть пристрасний прихильник мегаполісу завиє. Тож, ймовірно міста більше не будуть зростати вгору, а будуть знову розтягуватись в ширину за рахунок того, що попит на приватні будинки збільшується і збільшується.

Сам собі офіс

Раніше в заможних будинках завжди був кабінет. Але в XX ст. людина все менше часу була вдома. Був навіть популярним дизайн квартир, в яких навіть не було кухні. Смарт-квартири та студії множилися як гриби після дощу. Але під час карантину більшість офісів перейшли на віддалену роботу. І тут з’ясувалося, що коли ви проводите багато часу, працюючи з дому, вам життєво необхідно мати простір, який можна відокремити від іншої частини будинку. Тим більше, що у зв'язку з карантином і неможливістю піти в офіс доводиться показувати свої будинки колегам і клієнтам під час відеоконференцій і відеонарад. Для цього знадобилося не тільки терміново облаштовувати робочі місця, а й простір навколо. Для тих, хто опинився на дачах, крім робочих кабінетів в будинку, новим завданням виявилася організація куточків для роботи на вулиці. Альтанки, веранди і навіть гойдалки допомогли виконувати робочі обов'язки і черпати натхнення в природі.

Мій дім – моя фортеця

Скільки жартів було на тему сусіда, що бере дриль в руки по вихідних, меломанів, що слухають потужний реп вночі, або милих дітлахів, чий тупіт зводить з розуму. А тепер уявіть, що так відбувається кожного дня, і найчастіше в той момент, коли у вас відеонарада. Отже однією з головних тенденцій нового дизайну стало збільшення попиту на звукоізоляцію і можливість автономного існування з власним водопостачанням й опаленням. Геотермальні свердловини, які вже набувають популярності, крім води можуть частково забезпечувати й обігрів будинку. Джерел опалення буде кілька, щоб мати підстрахування: піч, камін, твердопаливний котел, паливний генератор, сонячні батареї. Автономні міністанції з виробництва альтернативних джерел енергії стануть реальністю. Основна мета — не бути залежним від зовнішнього світу та мінімізувати ризики у разі повного шат-дауну.

Три тисячі років серед бактерій

Гігієна буде на першому плані у всіх. Використання матеріалів буде змінено, щоб забезпечити можливість глибокого очищення. Матеріали з антибактеріальними властивостями, такі як мідь, льон та деякі лісоматеріали можуть стати більш популярними.

З'явиться новий інтерес і чутливість до домашньої гігієни та дезактивації будинку. Дизайнери фіксують попит на очисники повітря, моніторинг якості повітря в приміщеннях і нові системи фільтрації повітря і води. А також зростає потреба у технологіях автоматичного очищення, які будуть інтегровані в меблі, наприклад, в шафи і кухонні шафи.

Домашнє сонце та вітамін D

Кварцування довгий час мало відношення лише до медичних закладів. Та з початком пандемії замовлення домашніх кварцевих ламп перевищило всі розумні межі. Дизайнери обіцяють, що у майбутньому кожен будинок буде оснащений бактерицидними опромінювачами для кварцування. Цей процес відбувається за допомогою увімкнення спеціальної лампи, що генерує ультрафіолетове випромінювання, під впливом якого гинуть шкідливі організми, віруси та бактерії. Тривалість такого опромінення залежить від типу лампи та площі приміщення.

Буяння кольору та "міщанські" слоники

Білі стіни, сірі дивани, чорні меблі – стильний і бажаний інтер’єр початку 21 сторіччя. Та коли ти в такій гнітючій атмосфері проводиш день з днем, то у навіть найбільший оптиміст легко впаде у депресію. З початком ізоляції багато хто вперше звернув увагу на голі стіни їхніх будинків і квартир і задумався якщо не про картини, то хоча б про постери. Текстиль - килими, штори, пледи, подушки - стали затребуваним товаром на сайтах інтернет-магазинів. Люди почали прагнути заповнити простір речами, які дарують їм душевний спокій і психологічну рівновагу. Звідси і попит на "радісні" та "затишні" кольори в інтер’єрі.

Прогодуй себе сам

Після пандемії прогнозують бум на вирощування городини вдома – як біля приватної оселі, так і в квартирах багатоповерхових будинків. Дизайнери всього світу як один кинулися створювати вертикальні міні-ферми для вирощування в домашніх і офісних приміщеннях свіжих овочів, фруктів і рослин. Концепція городу на кухонному вікні знаходить все більш оригінальні практичні рішення, які тепер дозволяють вирощувати свіжу зелень і овочі, не забруднивши руки в землі і навіть не виходячи з дому. До того ж, ви отримуєте чисті органічні продукти, про які точно знаєте, що ні одна рука з можливими вірусами, їх не торкалась.

Нагадуємо, що у Китаї розробляють дизайн для мегаполісу "посткоронавірусної" епохи.  

Источник материала
Поделиться сюжетом