Міжнародний день жуйки: у соснову смолу додавали спеції
Міжнародний день жуйки: у соснову смолу додавали спеції

Міжнародний день жуйки: у соснову смолу додавали спеції

Американець Джон Кертіс 23 вересня 1848-го почав продавати завернуті в папірці шматочки смоли. Першу у світі жувальну гумку зробив з соку хвойних дерев. 23 вересня і зараз відзначають як Міжнародний день жуйки.Першим прототипом сучасної жувальної гумки стала так звана "Соснова гумка" з хвойних дерев. В 1848 році сім'я Куртіса переїхала до міста Банґор, де було вдосталь таких дерев. Згодом було виготовлено першу партію. На етикетці було зазначено: "Штат Мен. Чиста ялинова гумка". Він відкрив фабрику, яка випускала жуйки "Вершки з цукром" і "Біла гора".Випуск у промислових масштабах почали того ж року. Його батько займався безпосереднім виготовленням жувальної гумки, а Куртіс опікувався продажем. Він ніколи не отримував патент на свій виріб. Формулою успіху його підприємства був секретний рецепт виготовлення ялинової гумки. Через два роки почав робити жуйку на основі парафіну. Для приємного запаху в нього додавались спеції. Кертіс розбагатів і відкрив чотири заводи. Деякі з виробів мали назви на кшталт "Американський прапор", "Смерічка янкі", "Біла гора", "Солодка Лулу", "Чотири в руки", або "Найбільший та найкращий". Першим жувальну гумку запатентував у 1869 році американський стоматолог Вільям Фінлі Семпліз. Довів, що за допомогою жувальної гумки можна попередити карієс. Англійські колоністи Нового Світу 22 лютого 1630-го вперше попробували нову страву — попкорн, смажену кукурудзу, страву цілком звичною для місцевого індійського населення.

Источник материала
Поделиться сюжетом