НКРЕКП створює монопольного постачальника на ринку природного газу - Асоціація
НКРЕКП створює монопольного постачальника на ринку природного газу - Асоціація

НКРЕКП створює монопольного постачальника на ринку природного газу - Асоціація

НКРЕКП створює монопольного постачальника на ринку природного газу / фото УНІАН

Рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), прийняте 23 вересня 2020 року, призведе до створення монополіста в секторі постачання природного газу населенню в особі ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Україна". Таку думку під час засідання регулятора висловив перший заступник Голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Євгеній Нацвін-Степанов.

Сьогодні, 23 вересня 2020 року НКРЕКП прийняла постанову НКРЕКП "Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП" (внесення змін до Кодексу газотранспортної системи, Правил постачання природного газу та Типового договору постачання природного газу постачальником "останньої надії").

Асоціація і раніше висловлювала незгоду щодо проєкту цього документу. "Ми наголошували, що запропонований НКРЕКП автоматичний процес переходу споживача від діючого постачальника до постачальника "останньої надії" не відповідає вимогам Закону України "Про ринок природного газу". Зокрема стаття 15 закону передбачає, що перед переходом будь-якого споживача до ПОН, останній повинен висловити свій намір укласти договір і певним чином його підтвердити (надати оферту), як це було до цього часу у формі заяви‑приєднання", - зазначив Євген.

В Асоціації підкреслили, що прийняття даної постанови надасть ГК "Нафтогаз України", додаткові конкурентні переваги у порівнянні з іншими постачальниками та вплине на конкурентну спроможність інших постачальників у порівнянні нею, оскільки статус постачальника "останньої надії" не є єдиним напрямком діяльності ГК "Нафтогаз України". Основним напрямком діяльності цієї компанії є постачання природного газу, в якому він конкурує з іншими аналогічними постачальниками. "Автоматичний" перехід споживача до ГК "Нафтогаз України", як до постачальника "останньої надії" значною мірою спрощує процес укладення з даною компанією основного договору постачання після спливу строку постачання "останньої надії".

"Прийняті сьогодні зміни надають групі "Нафтогаз" ще більше конкурентних переваг і це може змінити терези конкурентних умов на ринку постачання природного газу", - зауважив він.

"Крім того, ми вважаємо, що запровадження обмеження постачання ПОН у 60 діб протягом року є порушенням Закону "Про ринок природного газу", а саме частини 2 статті 15, яка не передбачає такого обмеження. У законі зазначено, що ПОН постачає не більше 60 діб протягом певного періоду, але без обмеження по календарному року", - додав представник Асоціації.

Нагадаємо, що 22 липня 2020 року Кабінет міністрів України прийняв розпорядження, яким визначив ТОВ "ГК "Нафтогаз України" постачальником останньої надії, терміном на три роки, в рамках відкриття конкурентного ринку газу для населення.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: УНІАН

Источник материала
Поделиться сюжетом