У тисняві загинули понад 700 прочан
У тисняві загинули понад 700 прочан

У тисняві загинули понад 700 прочан

24 вересня 2015 року під час хаджу, щорічного паломництва мусульман до святого містя Саудівської Аравії Мекки, відбулася смертельна тиснява. Загинуло щонайменше 717 осіб, ще 863 травмувалися. Загалом участь у хаджі взяли близько 2 млн віруючих. Тиснява виникла о 09:00 на перехресті вулиць 204 і 223, так як прочани прямували на міст Джамарат. Саудівське МВС заявило, що трагедія сталася, бо дві великі групи прочан перетнулися на одній і тій же вулиці, рухаючись в різних напрямках. Серед жертв найбільше громадян Ірану, Нігерії, Чаду й Сенегалу.Боролися із наслідками тисняви 200 "швидких" та 4 тис. рятувальників. Ще 100 тис поліцейських слідкували, аби подібний інцидент не повторився.

Губернатор Мекки і голова Центрального Комітету з хаджу принц Халід аль-Фейсал звинуватив у тисняві "деяких прочан африканської національності". А саудівський міністр охорони здоров'я Халід А. Аль-Фаліх заявив, що трагедія сталася через паломників, які не дотримувалися офіційного розкладу.Влада решти країн звинуватили уряд Саудівської Аравії. Зокрама політик з Бахрейну Саїд Аль-Шеабі сказав, що у Саудівської Аравії добре виходить воювати, фінансувати тероризм і екстремізм, бомбити Ємен вдень і вночі, але влада країни не в змозі відрегулювати подію, на якій мусульмани повинні здійснювати поклоніння в тиші і гармонії.
Хадж - паломництво до священної для мусульман Мекки, де народився пророк Мухамед, яке здійснюється на початку 12-го місяця мусульманського місячного календаря. За Кораном, здійснити хадж хоча б раз у житті має кожен повнолітній мусульманин, якщо йому дозволяє стан здоров'я та фінансові можливості.Традиційно хадж складається з ряду ритуалів, зокрема побиття камінням диявола. Ритуал є найбільш небезпечною частиною хаджу, зважаючи на велике скупчення людей в замкнутих просторах. Загалом жертви у ці дні є чи не щороку. Наймасовіші загибелі фіксували 1990-го. Тоді померли 1426 осіб. Проте самі мусульмани вважають, що загинути під час ходи в Мекку є подарунком Аллаха.Зіткнення між паломниками, демонстрантами і поліцією сталося 31 липня 1987 року в Мецці в Саудівській Аравії. Загинуло близько 400 людей.

Источник материала
Поделиться сюжетом