Зеленський виступив із різкими заявами щодо Донбасу та Криму
Зеленський виступив із різкими заявами щодо Донбасу та Криму

Зеленський виступив із різкими заявами щодо Донбасу та Криму

Президент України Володимир Зеленський вчора виступив на онлайн-засіданні 75-ї сесії Генеральної асамблеї ООН.

Про інформує пресслужба Офісу президента України.

Критика та реформування ООН

Глава держави порівняв ООН з програмним забезпеченням, яке атакують “віруси” та “баги”, а протидія їм не завжди є ефективною.

“Я кажу про це як глава держави, у якої у 21-му столітті Росія анексувала Крим, держави, яка вже сьомий рік стримує її військову агресію на Донбасі”, – зазначив Зеленський.

Водночас Зеленський наголосив на необхідності змінити статут та механізми ООН 1945 року, які, на його думку, працюють не до кінця.

“Впевнений, що у відновленні територіальної цілісності України важливу роль має відігравати ООН. Україна братиме активну участь у процесі її реформування… В інтересах ООН мати дієвий механізм, коли хтось зловживає правом вето”, – переконаний президент.

Кроки до миру на Донбасі

Зеленський назвав в ООН наступні кроки для врегулювання ситуації на Донбасі.

“Наступними кроками на цьому шляху мають стати виведення незаконних збройних формувань і озброєнь з окупованих територій, повернення контролю над державним кордоном і врешті-решт відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів”, – заявив він.

Резолюція по Криму

Президент анонсував внесення на розгляд Генасамблеї ООН оновленої резолюції щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму. Резолюцію внесуть до кінця 2020 року.

“Я закликаю підтримати оновлену резолюцію “Ситуація з правами людини в Автономній республіці Крим та місті Севастополі (Україна)”, яка буде винесена на розгляд Генеральної асамблеї до кінця цього року”, – наголосив Зеленський.

Стратегія з деокупації Кримського півострову

Зеленський запросив країни ООН долучитися до стратегії з деокупації Криму, яка, зокрема, передбачає створення нового міжнародного майданчику для обговорення цього питання.

“Користуючись нагодою, пропоную партнерам долучитися до платформи з деокупації Криму”, – закликав глава держави.

Штаб-квартира ООН в Києві

Глава держави заявив про готовність організувати у Києві штаб-квартиру міжнародного офісу з протидії інформаційній пропаганді.

“Україна як одна з держав, яка з 2014 року активно протидіє пропаганді та інформаційним атакам, готова ініціювати створення в Києві штаб-квартири міжнародного офісу з протидії дезінформації та пропаганді”, – зазначив президент.

Готовність зробити внесок у боротьбу з пандемією та кризою

Зеленський запевнив, що Україна готова зробити свій внесок у забезпеченні продовольством потреб людства.

“Навряд чи це остання пандемія, яку нам доведеться пройти, тож ми маємо вийти більш підготовленими… Потрібно разом долати найсерйознішу економічну кризу. Очікування падіння ВВП – це не просто статистика, це зниження якості життя мільйонів людей, загроза голоду. Україна готова зробити свій внесок у забезпеченні продовольством потреб людства”, – запропонував Зеленський.



Источник материала
Поделиться сюжетом