Повернення історії: у Батурині презентували унікальну пам’ятку – Літопис Самійла Величка
Повернення історії: у Батурині презентували унікальну пам’ятку – Літопис Самійла Величка

Повернення історії: у Батурині презентували унікальну пам’ятку – Літопис Самійла Величка

У Національному історико-культурному заповіднику "Гетьманська столиця" в Батурині презентували першу повну друковану версію Літопису Самійла Величка.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Оригінальний рукопис Літопису старшого канцеляриста Генеральної військової канцелярії зберігається в Національній бібліотеці Санкт-Петербурга. Завдяки спільній праці російських, українських, американських та канадійських учених вдалося зробити цифрову копію книги і дослідити сам оригінал. На це пішло 8 років. Під час його вивчення вчені-історики зробили низку важливих відкриттів. Зокрема, довели існування самого Самійла Величка. За словами фахівців, повна версія Літопису містить багато нових одкровень і змусить по-іншому подивитися на історію України часів Гетьманщини. Книгу надрукували коштом  меценатів тиражем в тисячу екземплярів. І тепер у Міністерстві культури думають, як зробити доступною для всіх  електронну версію Літопису.

"За останні сто з гаком років ніхто його уважно не дивився, тому, що всі знали, що він виданий. І, коли я його вперше подивилася з точки зору ілюстрацій, які є в Літописі, я була приголомшена, наскільки оригінал відрізняється від того, що було зроблено в 19 столітті. Я зрозуміла, що немає нічого спільного між тим, що було і що є насправді", - зазначає директорка Центру вивчення історії Україна СПГУ Тетяна Таїрова.

"Історія повернена з Санкт-Петербургу до нас, в Батурин. Тут, де вона, власне, писалася  - це значення важко переоцінити. Це дійсно крута подія. Видання достатньо коштовне, ми будемо займатися питанням, яким чином можна за кошт держави ці книжки розповсюдити серед бібліотек, серед науковців", - говорить міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Відео У Батурині презентували першу повну друковану версію Літопису Самійла Величка

У Національному історико-культурному заповіднику "Гетьманська столиця" в Батурині презентували першу повну друковану версію Літопису Самійла Величка. Оригінальний рукопис Літопису старшого канцеляриста Генеральної військової канцелярії зберігається в Національній бібліотеці Санкт-Петербурга. Завдяки спільній праці російських, українських, американських та канадійських учених вдалося зробити цифрову копію книги і дослідити сам оригінал. На це пішло 8 років.  

Источник материала
Поделиться сюжетом