Скандальне рішення КСУ щодо антикрупційного законодавства: Малюська пояснив, що саме ухвалив суд
Скандальне рішення КСУ щодо антикрупційного законодавства: Малюська пояснив, що саме ухвалив суд

Скандальне рішення КСУ щодо антикрупційного законодавства: Малюська пояснив, що саме ухвалив суд

Міністр юстиції України Денис Малюська пояснив, що в рішенні Конституційного суду не йдеться про скасування електронного декларування та визнав, що неправдиву інформацію в деклараціях доведеться карати м'якше.

Про це він 28 жовтня написав на своїй сторінці у Facebook.

За словами міністра, КСУ вказав, що вплив НАЗК на суди є неконституційним, тому суд скасував усі ключові антикорупційні повноваження НАЗК (причому щодо усіх чиновників, не лише суддів). Також КСУ вказав, що кримінальна відповідальність за декларування недостовірних відомостей є надмірною. І таку відповідальність теж скасував.

"З позитивного: КСУ не скасовував саме електронне декларування або ж кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Так само залишився діяти і електронний реєстр декларацій, хоча доступ до його даних буде обмежено (сподіваюсь ненадовго)", - додав Малюська.

Щодо розвитку ситуації після рішення суду, то очільник Мін'юсту вважає, що потрібно напрацювати законопроєкт, яким обмежити (або взагалі виключити) вплив НАЗК на суддів.

"Скоріш за все, судді отримають свій окремий механізм контролю за статками та витратами, який не буде поступатися НАЗК. Тобто антикорупційний контроль за суддями буде збережено", - написав міністр та визнав, що декларування недостовірної інформації (або ж недекларування) доведеться карати більш м’яко, через адміністративну відповідальність. Але "і за Кримінальним кодексом санкції були не надто драконівськими, тому разючої зміни не відбудеться".

не можу не прокоментувати рішення Конституційного Суду України щодо антикорупційного законодавства, опубліковане кілька...

Опубліковано Denis Malyuska Середа, 28 жовтня 2020 р.

Нагадаємо, Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування. 

  • Нацагентство із запобігання корупції вже мусило виконати рішення Конституційного суду й закрило реєстр електронних декларацій. Його відновлять, коли парламент ухвалить новий закон.
  • В Офісі президента вже заявили, що покарання для тих, хто не хоче світити у деклараціях яхти та маєтки, відновлять.

Відео Конституційний суд таємно ухвалив рішення, яке може знищити всю антикорупційну реформу

Замкнулися на ключ та ухвалили рішення, яке може знищити всю антикорупційну реформу. Конституційний суд визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу, яка передбачала кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях для чиновників. Таємно ухвалений вердикт стривожив західних партнерів України. А в президента вже оголосили: покарання для тих, хто приховує статки, все одно поновлять. Чому Конституційний суд підігрує недоброчесним посадовцям - у сюжеті.

Источник материала
Поделиться сюжетом