Скільки грошей треба, щоб сплатити комірне та чи позбавлятимуть житла через борги – сюжет
Скільки грошей треба, щоб сплатити комірне та чи позбавлятимуть житла через борги – сюжет

Скільки грошей треба, щоб сплатити комірне та чи позбавлятимуть житла через борги – сюжет

Щоби справно сплачувати за комірне, у столиці самотній пенсіонерці Людмилі Стриж доводиться економити на їжі та ліках. Боргів жінка не має, але виживати на дві тисячі гривень на місяць стає дедалі важче. Про це йдеться у сюжеті в програмі "Небайдужа" на "5 каналі".

Читайте також: 

Пенсіонерка каже: "А виживаємо, як можем. Отримуємо пенсію, йдемо платимо за квартиру, в мене боргів немає. Стараємося, щоб боргів не було. А в магазини ходимо, шукаємо, де що дешевше. Виживаємо, як можемо".

Киянка Людмила Стриж5 канал

Через борги за комірне 80-річна Марія Швець змушена відмовитися від газу. Щоби утримувати великий будинок у селі, що на Київщині, пенсії старенької не вистачає. Гроші є лише на ліки та харчі.

Пенсіонерка говорить: "Раніше ми мали газ, користувалися. Увімкнув – і воно гріє. Я вже холоду боюся, стара людина".

Навіть спати літній жінці доводиться в теплому одязі. Бідкається, що взимку таки доведеться мерзнути.

"Оце влажу в отаке кубло, ковдра, це покривало, що я закриваю ним ліжко. Оце одне пальто на хутрі, і друге пальто на хутрі. Два пальта і ще одягаю такі носочки в'язані. Оце в постелі на ніч, тому що ноги замерзають", – розповідає пані Марія.

Марія Швець5 канал

Щоб у будинку було тепло, топлять дровами, які самі ж і заготовляють, розповідає син Марії Швець – Володимир. Каже: з роботою нині важко. Через карантин заробітку майже немає, а треба утримувати стару мати, жінку й дитину.

"Газом, я підраховував, десь треба тисяч 5, а то й вище, якщо зимовий період буде. А 5 тисяч – це у нас середня зарплата. Поскільки пенсії у мами мала, ми їй ліки купуємо і годуємо."

За даними Міністерства розвитку громад та територій, станом на вересень борги українців за опалення та гарячу воду та її відведення склала 22,5 млрд грн. За утримання будинків – більше 5 млрд. За вивезення сміття українці завинили мільярд з лишком. Нині у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який має врегулювати стягнення боргів. Як пояснили нам у столичному управлінні житлово-комунального господарства – найпростіший шлях для боржників - це укласти договір із реструктуризації з компаніями, які надають послуги.

Будинок5 канал

Віра Радченко, начальник управління розвитку житлово-комунальної інфраструктури КМДА, говорить: "Законом про житлово-комунальні послуги було введено 0, 2 % – це пеня за прострочку, але не більше від загальної суми заборгованості. В той же час, коли був (жорсткий – ред.) карантин, то Законом про коронавірусну інфекцію було накладено мораторій за нарахування пені за несвоєчасну сплату за комунальні послуги. Зараз це не застосовується".

Сума сплати боргу не має перевищувати чверті від статків, а субсидії та пільги зберігаються. Для того, хто не згоден із такою системою, чекає суд. Зрештою, боржників таки можуть зобов'язати віддати половину місячного доходу, доки ті повністю не сплатять комірне. Серед санкцій, які можуть застосувати до боржників, це й обмеження виїзду за кордон та позбавлення водійського посвідчення. Що ж до самого помешкання, то його не позбавлятимуть.

Олена Царенко, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом