"Всі ракети доходили до цілі": ЗСУ відпрацювали новий спосіб наступу на полігоні Широкий Лан
"Всі ракети доходили до цілі": ЗСУ відпрацювали новий спосіб наступу на полігоні Широкий Лан

"Всі ракети доходили до цілі": ЗСУ відпрацювали новий спосіб наступу на полігоні Широкий Лан

5 разів впродовж п'ятниці окупанти порушили перемир'я на сході країни. Втрат та поранень серед українських армійців немає. Про це звітують у пресцентрі Об'єднаних сил. Тим часом, на Миколаївщині на полігоні Широкий лан відбулися військові навчання. Під час яких вояки випробували протитанкові комплекси "Джавелін", бойові дрони, авіацію, а ще імітовані артилерійські установки. За вишколом спостерігали і кореспонденти "5 каналу".

Висунутися на лінію зіткнення та знищити умовні ворожі спостережні пункти – така перша задача підрозділів 28-ї окремої механізованої бригади. Потім під прикриттям бронетехніки вояки мають розпочати наступ та прорвати передову лінію оборони. Умови навчань – максимально близькі до реалій українського фронту на Донбасі.

На озброєнні українські протитанкові комплекси "Корсар" і "Стугна", а також американські "Джавеліни". Підрозділи з джавелінами поки що тримають подалі від публічної уваги. Єдине, що відомо – всі ракети влучили в ціль. Проте, і українські "Корсари" також показали себе гідно.

"З тих ракет, які я випускав з "Корсара", в мене ні одного сходу не було. Всі ракети, які випущені, доходили до цілі", – каже "Купер", військовослужбовець ЗСУ.

Під час тренувань командири намагаються максимально врахувати досвід бойових дій у Нагірному Карабасі. Там операції здійснювали малими штурмовими групами. Сьогодні ж завдання українських бійців працювати по цілях точно, використовуючи якомога менше сил та боєприпасів.

"Більш професіональні дії дозволяють з меншими втратами виконувати задачі. Це професіоналізм людей", – каже Олександр Павлюк, керівник навчань.

Цього разу під час навчань застосували систему двобічного лазерного вогневого контакту. Простіше – лазер таг. Вона дає можливість імітувати справжній бій, чітко демонструє всі влучання. Використовується навіть для бронетехніки та протитанкових засобів.

"Був наступ піхоти, ми стояли на охороні міста. Стало набагато простіше. Чим я буду просто стоять з автоматом, імітувати постріл. А так я бачу, коли він вбитий, коли я вбитий, коли він поранений", – говорить Станіслав, військовослужбовець ЗСУ.

Для розвідки та корегування вогню застосували безпілотники.

"Миттєве виявлення координат, замір цілей, відстані, корегування вогню. І водночас можна робити скріншоти видавати картинку з координатами", – розповідає Максим, військовослужбовець ЗСУ.

Крім справжньої техніки, у маневрах випробували макети самохідної артилерії. Ними можна вводити в оману ворога: відволікати увагу та провокувати на витрату боєприпасів. Свої зразки презентували волонтери благодійного фонду "Повернись живим". Там розповідають: будь-яке спостережне обладнання сприймає підробки як справжні танки. Подібні макети вже застосовували в зоні проведення ООС, а також у Нагірному Карабасі.

"Азербайджан, по попереднім підрахункам, втратив 42 керовані ракети вартістю понад 100 тисяч доларів, влучивши в прості макети. От і все", – говорить Андрій Римарук, представник благодійного фонду "Повернись живим".

Незабаром армія отримає нові безпілотники, здатні вражати цілі – новітні турецькі байрактари.

"Вже в цьому році є рішення закупівлі 5 комплексів", – каже Руслан Хомчак, Головнокомандувач ЗСУ.

До навчань на полігоні Широкий Лан залучили командувачів усіх підрозділів Збройних сил. Нині тут підбиття підсумків річної роботи українського війська.

Надія Дворянчук, Миколаївська область, "5 канал"

 

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны