Пам'ять про Голодомор: як українці віддали шану знищеним поколінням народу України
Пам'ять про Голодомор: як українці віддали шану знищеним поколінням народу України

Пам'ять про Голодомор: як українці віддали шану знищеним поколінням народу України

"Збережи пам'ять. Збережи правду". 87-мі роковини Голодомору 1932-33 років вшановують у четверту суботу листопада. За оцінками демографів, тоді страшною смертю померло близько чотирьох мільйонів українців. Проте Інститут національної пам'яті припускає, що загиблих удвічі більше. Історики довели: забирали не просто хліб – українців знищували як націю. Як українці нині віддали шану знищеним поколінням нашого народу у сюжеті кореспондентки "5 каналу" Олени Рибінської.

Буханці хліба, колоски пшениці та свічки. До меморіалу Голодомору-геноциду українського народу сходяться люди. Тут і сім'ї з дітьми і люди старшого покоління.

"Те зло, яке нам до цього часу не дає дихати, і того я кожного року ходжу", – розповідають люди.

"Біль і трагедія нації, генетична пам'ять, не можна прощати забувати і робити висновки. І сподіваюся, що злочини Радянського союзу стануть коли-небудь очевидними для всіх", – додають інші учасники акції.

Всіх вільних людей позбавляли майна, землі забирали землю в колгоспи, де люди мали працювати без зарплат, вихідних і відпусток.

Десятиліттями злочини радянської влади замовчувалися. Тоталітарний режим Йосипа Сталіна створив в Україні штучний голод у 32-му-33-му роках. Тоді під катком радянської влади загинуло щонайменше 4 мільйона, за деякими оцінками демографів – 8 мільйонів українців. Щорічно, в четверту суботу листопада українці схиляють голови та запалюють свічки пам'яті по всій країні.

"Моя прабабуся – одна із трьох дітей, яка вижила в ті страшні дні. Їх було в родині 13 дітей, їх вижило лише троє", – говорить Дмитро, мешканець Львова.

"Я також хочу запалити свічку в пам’ять про свого прадіда, який помер під час Голодомору 32-33 році", – каже Ольга, мешканка Краматорська.

Цьогоріч пандемія коронавірусу внесла свої корективи і офіційних заходів не було. Зранку до меморіалу Голодомору прийшов президент Володимир Зеленський з дружиною.

"Вшановуємо наших предків, згадуємо про чорні сторінки історії та роки які понівечили шрамами серце нашого народу", – наголошує Володимир Зеленський.

Вшанувати пам'ять жертв голодомору прийшли представники уряду, парламенту, політики.

"Мільйони українців з небес благали, щоб правда про їх вбивство, про геноцид проти всієї нації нарешті стала відома на весь світ. Відзначення і пам'ять про Голодомор – це про наше європейське майбутнє, котре точно не лежить в сфері російського окупанта", – наголошує Петро Порошенко, лідер "Європейської солідарності".

Як і щороку, біля меморіалу жертв голодомору священнослужителі різних конфесій відправили панахиду за знищеними режимом Сталіна українцями.

Цьогоріч Інститут національної пам'яті разом з художниками створив соціальну рекламу, в якій закликає кожного приєднатися до збереження правди та пам'яті про голодну смерть у 32-му-33-го роках. Українців просять розповідати свої сімейні історії, пов'язані із Голодомором, записувати свідчення дідусів і бабусь, досліджувати сімейні фотоархіви та родинні реліквії. Аби потім передати їх до музею та зберегти пам'ять та правду про страшний злочин тоталітарного режиму радянського союзу.

Олена Рибінська, Богдан Танасійчук, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом