"Про перемир'я можемо забути": на передовій активізувалися ворожі снайпери – репортаж
"Про перемир'я можемо забути": на передовій активізувалися ворожі снайпери – репортаж

"Про перемир'я можемо забути": на передовій активізувалися ворожі снайпери – репортаж

6 разів впродовж суботи окупанти порушили перемир'я на сході країни. Втрат та поранень у лавах Збройних сил України немає. Про це повідомили у пресцетрі Об'єднаних сил. Водночас, українські армійці кажуть: ворожі обстріли стають частішими і прицільнішими. Хитке перемир’я російсько-окупаційні війська порушують щодня. На всій лінії фронту активізувалися ворожі снайпери. На українських позиціях на підступах до окупованої Горлівки бойовики не застосовують хіба що артилерію. З українськими захисниками спілкувалася кореспондентка "5 каналу" Євгенія Китаїва.

"Сепари перейшли всі межі абсолютно з приводу перемир'я. Все починалося з прострілів провокаційних, але вже вони перейшли на новий рівень, так би мовити, і інтенсивно ведуть вогонь кожен день", – каже "Ахілес", морський піхотинець ЗСУ.

"Вже почалася війна, про перемир'я ми можемо забути. Лише залишається чекати, коли почне працювати артилерія", – каже "Депутат", морський піхотинець ЗСУ.

Так про режим припинення вогню говорять морпіхи, які тримають оборону на підступах до окупованої Горлівки. Вже близько двох тижнів окупанти стріляють із такою самою інтенсивністю, як і до перемир’я.

"Росія зривала і зриває всі домовленості. Провокує нас на вогонь у відповідь і, в принципі, я вважаю, що на нашій землі ми маємо більш рішуче діяти", – каже "Депутат", морський піхотинець ЗСУ.

"І з РПГ стріляють, і з кулеметів. І, до речі, по нам теж сьогодні з кулемета стріляли, і ВОГамі, і одиночними прострілами з ПБСом. Не знаю, я не думаю, що це провокація, вони просто обстрілюють", – каже Сергій, морський піхотинець ЗСУ.

Опинившись на позиціях, і самі переконуємося: окупанти стріляють. Чути поодинокі постріли. Морпіхи пояснюють, працює ворожий снайпер.

Укриття бійців міцні, пересуваються між позиціями лише окопами, тож снайпери шукають бодай якісь цілі, аби нашкодити армійцям. Морпіхи показують світлини своєї камери спостереження – у ній дірка від снайперської кулі.

"Працюють по різних наших позиціях, б’ють прицільно. Днями нам збили одну камеру", – каже "Годзила", морський піхотинець ЗСУ.

"Заїхало приблизно 10-12 пар російських снайперів. Результат роботи ми їх бачимо. Під Авдіївкою загинув хлопець", – розповідає "Депутат", морський піхотинець ЗСУ.

"Зараз вони відчули ось цю слабину, що ми не даємо відповідь і вони інтенсивно почали вести вогонь", – говорить "Ахілес", морський піхотинець ЗСУ.

Днями в мережі з'явився документ бойовиків – наказ про проведення мобілізації.

"Мобілізуються. Сенс тоді? Чого вони там злякалися? Ми стоїмо на своєму місці, не рухаємося вперед. Ми не стріляємо, дотримуємося домовленостей. Перемир'я діє, а вони тут мобілізіруються. Навіщо?", – зазначає Сергій, морський піхотинець ЗСУ.

Утім ніяка мобілізація супротивника бійців не лякає. За час тиші вони ні на хвилину не втратили пильності .

"Ми кожен випущений патрон в нашу сторону записуємо і при першій же можливості і при першій же команді, ми відповімо їм на знак подяки в десятикратному розмірі", – каже "Ахілес", морський піхотинець ЗСУ.

Є у бійців на передовій і свої маленькі свята. Вже втретє на фронті відзначає свій день народження боєць із позивним "Міхей".

Аби потішити свою другу родину смачними стравами, Міхей для побратимів склав ціле меню. Святковий торт дружина на передову передала поштою. А хлопці підготували подарунок.

Євгенія Китаїва Анна Кудрявцева з Донецької області, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом