Карантин вихідного дня: як заклади харчування та магазини дотримуються обмежень – сюжет
Карантин вихідного дня: як заклади харчування та магазини дотримуються обмежень – сюжет

Карантин вихідного дня: як заклади харчування та магазини дотримуються обмежень – сюжет

Треті вихідні під замком. Останні години карантину вихідного дня. Його уряд запровадив всередині листопада. Нині останні вихідні, коли не можна відвідувати заклади харчування, непродуктові крамниці і ТРЦ. Чи дотримуються обмежень у Києві перевіряли представники Держпродспоживслужби. разом з ним в рейд вирушила і кореспондентка "5 каналу" Олена Рибінська.

Мінус три за Цельсієм на вулиці, кияни поспішають заскочити до кав'ярні аби зігрітися гарячими напоями. Та не всі вони, як і власники бізнесу, пам'ятають про карантинні обмеження що діють вже треті вихідні. Знімальна група "5 каналу" помічає людей у кафе, а це – пряме порушення постанови Кабміну від 11 листопада.

"Ми працюємо на виніс, але обмежена кількість людей в кав'ярні", – кажуть в одному з кафе.

Представниця правоохоронних органів відповідає: "Такого не може бути – ви можете через віконце чи видавати на вулиці, але впускати в приміщення ви не маєте права".

До кав'ярні приїздить власниця, мобільна група отримує пояснення та складає адмінпротокол. Поруч бачимо зачинені студії манікюру, іграшкові ятки. Згідно з рішенням урядовців працювати на вихідних – зась.

Під час рейду помічаємо чергу із відвідувачів на вулиці поблизу ще однієї кав'ярні. Карантинних обмежень дотримуються, до приміщення закладу не впускають .

"Звичайно я за такі обмеження, тому що кількість хворих прогресує. Краще так, ніж нічого не робити аніж введуть повний локдаун", – говорить покупець.

"Наше керівництво трохи засумувало, сказало, що ось так будемо працювати. Важко, але, ну що зробиш, якщо видаю круасанчики, то рукавички антисептики, якщо з вулиці зайшли, антисептик", – говорить Юлія, бариста.

Хто ж таки знехтує карантинними обмеженнями від уряду, платитиме штраф.

"Фізичні особи підприємці – це від 17 до 345 тисяч, товариства – від 43 до 170 тисяч гривень. На сьогоднішній день майже всі підприємства, які не повинні працювати, – не працюють. Поодинокі випадки фіксуємо: магазин непродовольчих товарів зафіксували і склали протокол", – розповідає Оксана, представниця держпродспоживслужби.

Із представниками держпродспоживслужби та поліції заходимо до закладу, де перебувають відвідувачі. На підлозі розмітка, столи обабіч та відгороджені стрічкою. Директор намагається пояснює – люди у приміщенні забирають їжу із собою. Додає – це робота закладу на виніс, все згідно з урядовими обмеженнями.

Іван пояснює – ще до запровадження карантинних обмежень надсилав запит до Держпродспоживслужби щодо роз'яснення терміну "замовлення на винос". Однак, з відповіді, які він отримав, так і не зрозумів, чи можна заходити до приміщення, щоб забрати замовлення.

"Що являється робота "на винос"? Чи через віконце? У травні було роз'яснено, що маємо тільки через віконце, то в даному разі немає роз'яснення, що робити", – наголошує Іван, директор закладу харчування.

Адмінпротокол таки склали. Директор закладу пообіцяв оскаржити його в суді. Чи закінчиться карантин вихідного дня цього тижня – поки невідомо. Від понеділка влада має оцінити всі за та проти, зокрема, і статистику недужих на коронавірус.

Олена Рибінська, Богдан Танасійчук, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом