На Херсонщині у школах масштабно відсвяткували захоплення Криму більшовиками
На Херсонщині у школах масштабно відсвяткували захоплення Криму більшовиками

На Херсонщині у школах масштабно відсвяткували захоплення Криму більшовиками

На Херсонщині учнів змусили святкувати 100-річчя захоплення Криму більшовиками. Про це передає Інститут національної пам'яті України у себе на сайті.

Влаштувати "відзначення" вирішили освітяни Присиваської сільської ОТГ у Чаплинському районі. Учням показували пропагандистську стрічку "Маршал революції" про більшовицького воєнного діяча Михайла Фрунзе, повели у тематичний похід "Стежками бойової слави", організували конференцію для старшокласників та урок історії України на тему "100-та річниця форсування Сиваша в ході Громадянської війни 1917-1921 років".

"Зазначені заходи порушили чинне законодавство та фактично містили пропаганду комуністичного тоталітарного режиму й підміну понять про Українську революцію 1917-1921 років, що може призвести до формування в учнів спотворених уявлень про українське державотворення", – наголосили в ІНПУ.

Тож інститут просить Міносвіти відреагувати та унеможливити такі ситуації в майбутньому. Там також уточнили, що своїми діями на Херсонщині порушили три закони України – про засудження комуністичного режиму, про вшанування пам'яті борців за незалежність та про освіту.

Зауважимо, що згаданий перехід через озеро Сиваш відбувався під час Перекопсько-Чонгарської наступальної операції 7-17 листопада 1920 року – і призвів до захоплення та окупації півстрова Крим силами радянської Червоної армії.

Нагадаємо, у Польщі скасували положення про позовну давність за комуністичні злочини.

Источник материала
Поделиться сюжетом