В Одесі на Приморському бульварі почали археологічні розкопки – що планують знайти
В Одесі на Приморському бульварі почали археологічні розкопки – що планують знайти

В Одесі на Приморському бульварі почали археологічні розкопки – що планують знайти

У пошуках Хаджибейського замку. В Одесі на Приморському бульварі поблизу пам'ятника Дюку почали археологічні розкопки. Науковці шукають залишки турецького поселення, яке розташовувалося там до створення сучасного міста. За лопати взялися понад три десятки людей, за два тижні мають обхідно відкопати залишки середньовічного замку. Кореспондентка "5 каналу" Ольга Дунська рушила до розкопок й готова розказати про роботи.

Студенти-історики перфораторами розбивають бетонний шар приморського бульвару, після чого лопатами збирають ґрунт у мішки та вивозять на візках. Для другокурсника Сергія така практика не перша: раніше хлопець брав участь у розкопках в Аккермані. Тут мріє знайти залишки середньовіччя.

"Хотілося б звісно знайти і монети, і зброю, але як складеться доля і що знайдемо, теж буде не погано. Дуже важливий, скажімо історично-творчий процес в історії Одеси і це великий вклад в відновлення історії", – каже Сергій Заграй, студент-історик.

Долучилися до роботи понад 3 сотні людей: переважно студенти та науковці, але до участі запрошують усіх охочих, адже потрібні вільні руки.

Працюють історики та археологи по 8 годин на день. Поки що вдалося прибрати близько пів метра шару, але далі буде легше, коли вже піде інший ґрунт.

Дістатися необхідно щонайменше двометрової глибини. У 2018 році історики та археологи провели дослідження, яке виявило під землею залишки Хаджибейського замку. Науковці припускають, саме у цьому місці розташовувалася частина воріт та одна з веж.

"Георадарка показала, що верхня площина стін починається з глибини -2,10. Підтреугольна, в плані споруди, з поздовжньою лінією 40 метрів від фасаду до тильної вежі і в поперечнику по фасадній частині від вежі до вежі теж 40 метрів, ця конструкція нагадувала за розміром і масштабом, розмірами стін, ту цитадель в Акермані, яку можемо спостерігати", – розповідає Андрій Красножон, керівник археологічних розкопок Хаджибейського замку.

Поселення Хаджибей – попередник Одеси.

"Традиційно історія Одеси подавалася від указу Єкатерини 1704 року і той період, який передував цьому – період татарського поселення Хаджибей, Коцюба – це не так добре освітлено. Вже грубо кажучи, ми в 20 столітті колупаємося, то завтра будемо в 19 столітті, вже пішов сипучий ґрунт – це те, чим посипався бульвар, видно, що це ламаний ракушняк, невеликий шурф зробили, внизу, думаю, все збереглося. Сам замок, адже він був підірваний за наказом Потьомкіна, розібраний", – каже Олександр Бабич, історик, краєзнавець.

Завершити розкопки археологи планують до 15 грудня. Після чого науковці розглядають два варіанти розвитку подій: або вилучити усі знахідки, а територію знов засипати, або, якщо вдасться знайти цікаві залишки поселення, планують законсервувати та зробити скляний купол, щоб кожен охочий міг вивчити історію Одеси.

Ольга Дунська, Сергій Іщенко, Одеса, "5 канал"

 

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны