Безробіття на Львівщині: туристичний бізнес опинився під загрозою через пандемію
Безробіття на Львівщині: туристичний бізнес опинився під загрозою через пандемію

Безробіття на Львівщині: туристичний бізнес опинився під загрозою через пандемію

На Львівщині різко зросла кількість безробітних. Якщо порівнювати кількість людей, які шукали роботу в грудні минулого року з тими, хто шукає роботу нині, то цифра зросла вдвічі. Про це в ефірі ток-шоу "Країна" на "5 каналі" розповіла кореспондентка Марта Шикула. За словами фахівців, на безробіття вплинув карантин.

"Ті, хто з березня і до сьогодні у пошуках роботи, це фахівці готельно-ресторанного бізнесу, які чи ненайбільше постраждали від вимушеного карантину. Якщо минулого року підприємці масово шукали працівників у центрі зайнятості, то нині відкритих вакансій у цих сферах практично немає", – розповіла журналістка.

За її словами, серед шукачів роботи є і медичні працівники, які не витримали нинішнього навантаження через пандемію.

Керівник Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк уточнив, що в регіоні на обліку по безробіттю стоїть трохи більше 26 тис. осіб.

"Станом на 12 березня, коли почався карантин, у нас на обліку було 12,6 тис. осіб. Минулого року ця цифра трималася стабільно на ось цій величині. За період з березня по грудень цього року суттєво зросла кількість осіб. З березня до червня у нас йшло по наростаючій – в день реєструвалось до 800 осіб по області. До пандемії в середньому 100-120 осіб", – розповів він

У центрі зайнятості уточнили, що серед тих, хто шукає роботу, найбільше зі торговельної сфери.

За словами журналістки Марти Шикули, ще одна група осіб, які втратили роботу, – це гіди.

"Пандемія коронавірусу практично залишила їх без роботи у Львові, де дуже розвинений туризм. Від березня до червня екскурсоводи не працювали зовсім, потім їм дозволили проводити невеличкі екскурсії. Нині у Львові поодинокі туристи і це в більшості внутрішній туризм. На сьогодні багато гідів просто перекваліфіковуються, виїжджають за кордон та шукають іншу роботу. Екскурсії для них стали хобі. І це стосується працівників не лише у сфері туризму. Перекваліфіковуються люди масово", – розповіла кореспондентка.

Що стосується гідів, то фахівці у цій сфері переживають, що коли відновиться туризм, а його відновлення прогнозують на 2022 рік, то не буде кому проводити екскурсії.

Нагадаємо, раніше начальниця управління надання послуг населенню Державного центру зайнятості Інна Бондіні заявила, що близько 1,7 млн українців протягом року зверталися до центру зайнятості за допомогою.

Источник материала
Поделиться сюжетом