Нові штрафи в силі від сьогодні: скільки і кому доведеться платити
Нові штрафи в силі від сьогодні: скільки і кому доведеться платити

Нові штрафи в силі від сьогодні: скільки і кому доведеться платити

Від сьогодні підприємців можуть штрафувати за те, що пускають людей без масок у будівлі та транспорт. Набуває чинності Закон України, який наприкінці минулого року ухвалила Верховна Рада. До нього були внесені відповідні поправки.

Закон «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», який набув чинності сьогодні, Верховна Рада ухвалила 17 грудня.

Вчора 13 січня його опублікували у виданні «Голос».

Згідно внесених правок особа-підприємець буде сплачувати штраф у розмірі від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів за відсутність реагування на відвідувачів закладів чи громадського транспорту, які не одягли захисну маску чи респіратор.

Під реагуванням розуміється усне зауваження про необхідність одягнути індивідуальний засіб захисту, припинення обслуговування, виклик представників Національної поліції з повідомленням про адміністративне правопорушення.

Чи відомо підприємцям про нові штрафи

Працівники сфери обслуговування та інші підприємці повинні не просто самі працювати у захисних масках, а й вимагати від клієнтів їх наявності.

Співробітник київської кав’ярні, що зараз працює на виніс, розповів, що бувають такі ситуації, коли підходять клієнти без масок.

В іншому закладі відповіли, що всі клієнти розуміють правила та всі мають бути у масках. Якщо приходять клієнти без масок, їм роблять попередження та видають одноразову маску. Для цього в закладі спеціально закупили ці засоби індивідуального захисту.

Закон передбачає покарання саме для бізнесу, який обслуговує клієнтів, які не носять маски, або носять їх лише на підборідді чи роті. У такому разі штраф загрожує від 3 400 до 5 100 грн.

Самі відвідувачі говорять, що вони стараються бути дисциплінованими та вже звикли до масок.

Втім люди зазначають, що перевіряти треба не лише бізнес, а й державні установи.

«От я зараз зайшов в одну установу, на камеру не буду говорити в яку, і всі сидять без масок. Державна установа і їм все одно. От туди треба заходити і штрафувати. Але в такі установи заходити. Я думаю, точно не будуть. По малому бізнесу пройдуться, хто ще залишився працювати, а в державні установи не підуть» - говорить перехожий киянин.

Слідкуйте за нами, де Вам зручно: наш Telegram  та Viber!

Вимоги для транспорту

Нові вимоги стосуються не лише сфери обслуговування, а й громадського транспорту.

Наприклад, у приватних маршрутках тепер саме підприємець нестиме відповідальність за те, що возить пасажирів без масок. У такому разі, згідно з внесеними змінами, він заплатить від 3 400 грн.

Перевірки про дотримання цих норм проводитиме від сьогодні Держпродспоживслужба, Національна поліція та представники місцевої влади.

Скоріше за все це відбуватиметься так само, як і з введенням штрафів для фізичних осіб, що ігнорують потребу носити маски у громадських місцях.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що вступають в силу нові штрафи для підприємців.

Скоро в силу вступить закон про обслуговування клієнтів українською мовою. Дізнавайтеся всі свіжі новини на MY.UA.

Читайте актуальні новини на нашому каналі в Twitter

Приєднуйтесь до нас в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом