Вино з орбіти, "голос" Марса та збільшена швидкість Землі: Топ космічних новин, які ви могли пропустити
Вино з орбіти, "голос" Марса та збільшена швидкість Землі: Топ космічних новин, які ви могли пропустити

Вино з орбіти, "голос" Марса та збільшена швидкість Землі: Топ космічних новин, які ви могли пропустити

Найсвіжіші новини космосу, космічних програм і вивчення Всесвіту.

2021 рік обіцяє бути наповненим космічними новинами, гіпотезами та приголомшливими відкриттями. За два тижні нового року науковці встигли поділитися цікавинками, які будуть до вподоби шанувальникам космічних новин. 

Більш детально - у матеріалі ТСН.ua.

Вчені показали найбільший каньйон у Сонячній системі: тріщина в скелі Марса майже в 10 разів довша за Гранд-Каньйон на Землі

Зонд NASA зробив докладні знімки найбільшої в Сонячній системі мережіканьйонів Valles Marineris, яка простягається на 4,5 тис. км в довжину на поверхні Марса. На відміну від Гранд-Каньйону Землі, Valles Marineris, ймовірно, не був утворений мільярдами років стрімкої води. Червона планета занадто спекотна і суха, щоб на ній будь-коли могла бути річка, досить велика, щоб прорізати земну кору, як ця – проте дослідники Європейського космічного агентства (ESA) заявили, що є свідчення того, що поточна вода могла поглибити деякі з каналів каньйону сотні мільйонів років тому. 

NASA

За даними ESA, велика частина каньйону, ймовірно, відкрилася мільярди років тому, коли сусідня супергрупа вулканів, відома як регіон Tharsis, вперше вийшла з марсіанського ґрунту. Коли магма надималася бульбашкам під цими жахливими вулканами (включаючи Olympus Mons, найбільший вулкан в Сонячній системі), кора планети легко могла розтягнутися, розірватися і, нарешті, обрушитися на западини і долини, які складають сьогодні Valles Marineris.

NASA
NASA

До землі наближається небезпечний астероїд 

На цьому тижні небесне тіло, яке науковці відкрили у листопаді 2020 року, пролетить на відстані приблизно 8 млн кілометрів. За офіційними даними, астероїд належить до групи "аполонів", тобто навколоземних об'єктів. Це означає, що його орбіти зможуть перетинати земну із зовнішнього боку. Як стверджують астрономи, діаметр астероїда складає від 0,5 до 1,1 кілометра. 

pixabay.com

"Побачити астероїд можна буде в телескопи з діаметром об'єктива від 200 мм. Незважаючи на те, що астероїд пройде досить далеко від Землі - за різними оцінками, від 8,1 до 7,5 млн кілометрів - він віднесений до потенційно небезпечних", - сказано в повідомленні організації. 

Науковці показали, як помирає далека галактика 

Галактику під номером 2299 змогли розгледіти за допомогою телескопа в Атакамі (Чилі). Вона викинула майже половину свого холодного газу, який використовується для утворення зірок. 

Галактика №2299

"Це вперше, коли ми спостерігаємо типову масивну галактику в далекому Всесвіті, яка ось-ось "помре" через масивний викид холодного газу", — зазначила Аннаграція Пульїзі, провідна дослідниця і наукова співробітниця Університету Дарема.

Вчені також припускають, що загибель цієї галактики була викликана зіткненням з іншою галактикою, яка врешті обʼєдналася і створила № 2299. Доказом того, що зіткнення могло привести до втрати газу, є "приливний хвіст" — довгий потік газу та зірок, який тягнеться у космосі після зіткнення галактик.

Змодельоване зіткнення галактик, яке призвело до утворення галактики, аналогічної 2299.

З Міжнародної космічної станції на Землю надіслали пляшки з вином 

Доправляють алкоголь вантажним кораблем Ілона Маска SpaceX. На орбіті вина пробули майже рік - на Міжнародну космічну станцію їх привезли урамках експерименту французької компанії. Та вирішила дослідити, як алкогольний напій визріває в умовах мікрогравітації. Частину врожаю лишили на Землі, а частину передали на МКС. 

Після прибуття пляшки відкриють та влаштують дегустацію, аби порівняти земні та космічні екземпляри

Відео Із Міжнародної космічної станції на Землю надіслали пляшки з вином

Вино із космосу. Із Міжнародної космічної станції надіслали на Землю вантаж. Серед нього, зокрема, і пляшки з алкоголем. Доправляють його вантажним кораблем Ілона Маска "SpaceX". На орбіті вина пробули майже рік - на МКС їх привезли у рамках експерименту французької компанії. Та вирішила дослідити, як алкогольний напій визріває в умовах мікро-гравітації. Частину врожаю лишили на Землі. Після прибуття пляшки відкриють та влаштують дегустацію, аби порівняти земні та космічні екземпляри.

ТСН. Ранок
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Вчені заявили, що швидкість обертання Землі навколо своєї осі зросла

Торік за всю історію спостережень зареєстрували 28 найшвидших днів. Найкоротший день був 19 липня, тоді день на планеті завершився на півтори мілісекунди швидше, ніж зазвичай - це стало новим рекордом тривалості доби.

Вчені вважають, що 2021 буде ще коротшим. Вони запевняють, що у змінах тривалості доби немає нічого тривожного. Обертання планети весь час трохи змінюється через зміни атмосферного тиску, вітрів, океанських течій і руху ядра Землі.  

За прогнозами, 2021 рік буде найкоротшим за останні десятиліття. Останній раз день тривав в середньому менше 86 400 секунд за рік в 1937 році. Науковці вважають, що якщо обертання Землі надто сильно розсинхронізується з атомним годинником, то потрібно буде відняти секунду.

Перша місія оновленої космічної "вантажівки" Dragon завершена: апарат успішно приводнився 

Проти ночі на 14 січня вантажний космічний корабель Dragon, запущений на початку грудня до Міжнародної космічної станції (МКС), повернувся на Землю. Корабель відстикувався від МКС 12 січня, після низки маневрів зійшов з орбіти, увійшов в атмосферу і м'яко приводнився в Атлантичному океані, недалеко від узбережжя Флориди, за допомогою парашутів: 

Splashdown of Dragon confirmed, completing SpaceX’s 21st @Space_Station resupply mission and the first return of a cargo resupply spacecraft off the coast of Florida

— SpaceX (@SpaceX) January 14, 2021

Це була перша місія, в якій використовувався істотно оновлений вантажний корабель Dragon. Він був створений на основі пілотованого корабля Crew Dragon, який, своєю чергою, базується на вантажному Dragon першого покоління, але істотно відрізняється від прабатька. Наразі Dragon є єдиним багаторазовим вантажним космічним кораблем в світі, який може використовуватися як для доставки, так і для повернення вантажів з орбіти.

Запуск наступного вантажного корабля Dragon до МКС запланований на травень 2021 року. 

Відео SpaceX і NASA запустили вантажний корабель "Cargo Dragon" до міжнародної космічної станції

Новий прорив SpaceX. Вантажний корабель Cargo Dragon вилетів до міжнародної космічної станції. Приватний апарат здатен доправити на 20% більше вантажу, аніж його попередники. Запуск пройшов у співпраці з НАСА. Апарат вивела на орбіту ракета Falcon 9. Пуск відбувався з космодрому на мисі Канаверал у США.  

ТСН. 12:00
  • Facebook 3
  • Twitter 1
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

NASA запише звуки Червоної планети за допомогою нового марсохода 

Трохи більш ніж через місяць NASA приземлить марсохід Perseverance на поверхню Червоної планети. Саме за допомогою нього космічне агентство планує зробити записи звуків Марса. 

За словами спеціалістів NASA, як тільки апарат торкнеться поверхні планети, він почне записувати те, що відбувається навколо за допомогою мікрофона під назвою EDL. Космічне агентство описує записувальний пристрій як звичайний серійний мікрофон, який має спеціальний захист від попадання пилу.

"Звуки на Марсі відрізняються від звуків на Землі через склад атмосфери і її властивостей. Всі звуки будуть тихіші через низький тиск. Крім того, більш високочастотні тони будуть сильно послаблюватися молекулами вуглекислого газу. Це те саме, що слухати крізь стіну", - зазначив доктор наук в області планетології в Лабораторії реактивного руху НАСА і автор мікрофона  Чайд Баптист. 

Нагадаємо, що з найближчої до Сонця зоряної системи надійшов загадковий сигнал. Серед розглянутих гіпотез є те, що його походження пов'язане з  формою життя за межами Землі

Автор:
Яна Коваль
Источник материала
Поделиться сюжетом