Чи варто боятися девальвації долара?
Чи варто боятися девальвації долара?

Чи варто боятися девальвації долара?

Чи варто боятися девальвації долара?

18.01.2021

Оригінал – на сторінці Павла Вернівського в Facebook

Катастрофа! Девальвація долара є неминучою, і він скоро впаде!

Коли я читаю такі новини, у мене виникає враження, що люди зовсім не знають історії та не розуміють, яку функцію виконує курсвалют.

Розповім, чому девальвація долара не так страшна, як її малюють.

Девальвація відбувається не сама по собі, а відносно інших валют. І якщо одна валюта дешевшає, то інша – зміцнюється. Девальвація сама по собі є нейтральною, але має як позитивні, так і негативні ефекти на економіку.

Новини за темою

1. З позитивних ефектів:

Девальвація призводить до здешевлення експорту і здорожчання імпорту.

Покажу на прикладі. Якщо автомобіль Tesla коштує 30 тис. дол., то при курсі 1,2 дол. за євро на європейському ринку він коштуватиме 25 тис. євро! У разі девальвації долара до 1,5 дол. за євро вартість Tesla на ринку ЄС впаде до 20 тис. євро.

Аналогічно, якщо автомобіль Volkswagen коштує 20 тис. євро, то при курсі 1,2 дол. за євро він коштуватиме у США 24 тис. дол. У разі девальвації долара до 1,5 дол. за євро ціна цього самого автомобіля на американському ринку зросте до 30 тис. доларів!

Фактично, девальвація позитивно позначиться на американському експорті за кордон та знизить іноземний імпорт до США і, як наслідок, підвищиться конкурентоспроможність американської продукції.

Багато країн навіть спеціально занижують курс своєї валюти, щоб підвищити конкурентоспроможність експорту. Яскравим прикладом такої країни є Китай, який вже тривалий час утримує свою валюту на одному рівні, не даючи їй зміцниться. До речі, американців це неабияк дратує.

Чому дратує? США, на відміну від інших країн, навіть якщо захочуть, то не зможуть вплинути на курс своєї валюти. Маю на увазі – прямими інтервенціями, як робить банк Китаю. На курс валюти ФРС може впливати тільки непрямими методами через інструменти грошово-кредитної політики, такі як QE. Однак через непрямий вплив вони не є настільки ефективними, як прямий вплив на курс. І ці інструменти є абсолютно неефективними, якщо інші країни теж намагаються занизити вартість своєї валюти, як у випадку з китайським юанем.

Девальвувати свою валюту вони можуть, тільки змусивши іншу країну зміцнити валюту відносно долара. Так, як вони це зробили з Японією. У 1985 року вони підписали з Японією  угоду "Плаза", якою вони примусово змусили зміцнити японську валюту відносно долара.

Однак, незважаючи на девальвацію долара удвічі - 250 ієн до 100 ієн за долар, економічні проблеми почалися не у США, а в Японії.

Новини за темою

2. З негативних ефектів:

Навіть враховуючи негативні наслідки подорожчання імпорту для самого населення, в остаточному підсумку девальвація обернеться перевагою для США. Адже девальвація долара призведе до зниження вартості активів у перерахунку на гроші інших країн. Припустимо, європейська компанія оцінювала, що для відкриття заводу в США їм потрібно інвестувати 1 млрд дол. При курсі 1,2 дол. за євро їм потрібно було 830 млн євро, а при курсі 1,5 дол. за євро вже тільки 660 млн. Інвестиції обійдуться дешевше. Тому багатьом виробникам буде вигідніше перевести виробництво у США, створювати там робочі місця і платити податки.

Ще одним негативним моментом девальвації є валютні кризи. Вони виникають, тому що унаслідок девальвації зростає вартість обслуговування і погашення боргів в іноземній валюті. І країна через це може оголосити дефолт. Однак і тут США нічого не загрожує, оскільки свої борги вони випускають в національній валюті.

Тому я не важаю, що девальвація долара призведе до катастрофи, як багато хто думає. Можу сказати, що девальвація допоможе вирішити ті проблеми, які не вирішила торгова війна.

Павло Вернівський

Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви хочете написати в рубрику "думка", ознайомтеся з правилами публікацій і пишіть на [email protected]

#девальвація #долар #курс долара #імпорт #експорт
Джерело: 112.ua
Теги по теме
курс доллара экспорт доллар
Источник материала
Поделиться сюжетом