АМКУ відкрив справу проти шести компаній через завищені ціни на газ – подекуди на 40%
АМКУ відкрив справу проти шести компаній через завищені ціни на газ – подекуди на 40%

АМКУ відкрив справу проти шести компаній через завищені ціни на газ – подекуди на 40%

Антимонопольний комітет України відкриває провадження щодо шести газопостачальних компаній через завищені тарифи на газ для населення. Про таке інформує пресслужба АМКУ.

"ТОВ "Київоблгаз збут", ТОВ "Житомиргаз збут", ТОВ "Чернігівгаз збут", ТОВ "Черкасигаз збут", ТОВ Уманьгаз збут" та ДП "КиївГазЕнерджі" містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольними (домінуючим) становищем на ринку", – зазначається у повідомленні.

Зокрема, було виявлено, що ціни на газ для населення з листопада 2020 року по січень 2021 року у зазначених компаніях у середньому перевищували ціни їх конкурентів на ринку на 40%.

"Наприклад, ціна газу у "Київоблгаз збут" була вищою за ціну, запропоновану "Нафтогаз України", на 2,54 грн за 1 м3 (38,52%). А різниця з цінами ТОВ "Мегаватт енерго" взагалі становила аж 43,41%: ця компанія пропонувала населенню куб газу дешевше на 2,76 грн.", – встановили в АМКУ.

Це свідчить, що компанії, стосовно яких відкрито справу, постачали українцям газ за економічно необґрунтованими цінами.

У комітеті додали, що подібні факти виявлені також і в інших регіонах України.

Нагадаємо, 18 січня Кабмін тимчасово встановивграничну ціну на газ для населення. 

Довідково: із 1 січня в Україні зросла вартість газу та був скасований – тим же Кабінетом Міністрів – пільговий тариф на електроенергію. Країною прокотилися численні акції протесту. Люди перекривали дороги та пікетували облгази.

Своєю чергою в Міжнародному валютному фонді висловили стурбованість тим, що український уряд вирішив повернутися до регулювання цін на газ для побутових споживачів, адже Україна роками обіцяє МВФ лібералізувати ринок газу.

Источник материала
Поделиться сюжетом