Страва з іменем: яйця Бенедикт – історія одного похмілля
Страва з іменем: яйця Бенедикт – історія одного похмілля

Страва з іменем: яйця Бенедикт – історія одного похмілля

Одного ясного ранку 1894 році американський брокер по імені Лемюель Бенедикт вмирав від похмілля. Він ішов П'ятою авеню і вирішив, що ліки від недуги знайде в готелі "Волдорф-Асторія". Брокер, попри хвору цього ранку голову, виявився творчою людиною і замовив "тости з маслом, два варених яйця без шкаралупи, бекон і голландський соус". Страва настільки вразила метрдотеля ресторану, що він згодом додав страву у ранкове й обіднє меню. Майже через пів століття, Лемюель розповів цю історію "Нью-Йоркер".

Відтоді яйця Бенедикт готують всюди і активно "клонують", додаючи овочі, змінюючи соус, пропонуючи вегетаріанський варіант. Версія з лососем називається яйця Гемінґвей. З м'ясом краба — яйця Шекспір. А якщо до краба додати ще й спаржу, будуть яйця Оскар.

Яйця Бенедикт

Інгредієнти

куряче яйце — 4 шт.

яєчний жовток — 2 шт.

булочка для гамбургерів — 2 шт.

бекон — 4 шт.

вода — 50 мл

лимонний сік — 50 мл

сіль — 1 г

перець чорний мелений —1 г

винний оцет — 1,5 ст. л.

Покроковий рецепт

Крок 1: у каструлі закип'ятимо воду (не менш ніж 1 л), додаємо сіль і винний оцет. Віничком утворюємо водяну воронку, і акуратно вводимо всередину попередньо розбите яйце. Акуратно віничком зупиняємо обертання води, щоб яйце не розтікалося. Варити на повільному вогні 2 хвилини.

Крок 2: акуратно дістаємо готове яйце-пашот шумівкою і перекладаємо в ємність з холодною водою, щоб воно схопилося. Виймаємо яйце з води, обрізаємо нерівні краї яйця. І так чотири рази —з чотирма яйцями.

Крок 3: тонкі слайси бекону обсмажуємо (без додавання олії) на розпеченій сковороді, до утворення золотистої скоринки. Знімаємо з вогню, бекон треба промокнути паперовим рушником від зайвого жиру.

Крок 4: готуємо голландський соус. Жовтки поміщаємо в невелику залізну мисочку, ставимо її на водяну баню. Віничком збиваємо жовтки і постійно помішуючи їх, тримаємо на паровій бані. Вводимо 50 мл води і 50 мл лимонного соку. Коли жовтки почнуть гуснути, не перестаючи перемішувати їх, знімаємо мисочку з водяної бані, додаємо сіль і перець за смаком. Ретельно перемішуємо, відставляємо.

Крок 5: булочки для гамбургерів розрізаємо на 2 частини кожну. І підрум'янюємо на сковороді (без додавання олії) з обох боків кожну з половинок.

Крок 6: на половинку булочки кладемо бекон, потім — яйце-пашот, а потім голландський соус.

Автор:
Ірина Денисова
Источник материала
Поделиться сюжетом