Вітренко розповів, чому уряд "завернув" пропозицію встановити ціну на газ у 5,5 гривень
Вітренко розповів, чому уряд "завернув" пропозицію встановити ціну на газ у 5,5 гривень

Вітренко розповів, чому уряд "завернув" пропозицію встановити ціну на газ у 5,5 гривень

Граничну ціну газу на рівні 6,99 гривень/кубометр для населення встановили, оскільки не встигали запровадити механізм, який дозволив би "Укргазвидобуванню" пропонувати газ постачальникам на рівних умовах і забезпечив би ціну газу для населення у 5,5 гривень/кубометр. Про це в ефірі ток-шоу "Країна" на "5 каналі" сказав тимчасовий виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко.

За його словами, внесена їм пропозиція була більш кардинальною ніж тимчасове рішення уряду і стосувалася не тільки періоду лютий-березень, а всього 2021 року.

Він зазначив, що його пропозиція включала в себе механізм, за яким національний газовидобувник "Укргазвидобування" пропонував би газ всім газопостачальникам на рівних умовах.

"Наскільки я розумію, потрібно просто більше часу для того, щоб таку системну пропозицію опрацювати. Тому було прийнято рішення зараз, на ці два місяці просто встановити граничну ціну на рівні 6,99 гривень/кубометр", – сказав він.

Вітренко зазначив, що наразі собівартість добутого "Укргазвидобуванням" газу становить близько 2,6 гривень за кубометр, тому запропонована ним ціна для кінцевих споживачів залишила б з прибутками і постачальників і "Укргазвидобування".

"П'ять п'ятдесят – відповідно до моєї пропозиції така мала бути ціна на весь 2021 рік для кінцевих споживачів, для населення. При цьому ця ціна включала вже певну націнку постачальників за їхні послуги постачання, і все що лишалося – лишалося "Укргазвидобуванню". Це було набагато більше, ніж їхня поточна собівартість, яка знаходиться на рівні 2600 (за тисячу кубометрів – ред.), але при цьому давало б можливість також "Укргазвидобуванню" розвиватися, інвестувати в видобуток і нові родовища. Хоча, звичайно, ми всі розуміємо, що можливо "Укргазвидобуванню" хотілося б більше грошей, або "Нафтогазу", який над ним", – пояснив Вітренко.

Своєю чергою, директор ГК "Нафтогаз Україна" Максим Рабінович зазначив, що газу українського видобутку наразі не вистачить, щоб повністю покрити потреби населення.

Дивіться повний запис програми "Країна":

Нагадаємо, 18 січня Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні ухвалив рішення, яким від 1 лютого встановлюється гранична ціна газу для населення на рівні 6,99 грн за кубометр.

 

Источник материала
Поделиться сюжетом