20 січня 2021 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела
20 січня 2021 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

20 січня 2021 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

Який день

В Україні сьогодні святкують День Автономної Республіки Крим.

20 січня 1991 року більшість мешканців Кримського півострова в непростих соціально-політичних умовах на загальнокримському референдумі висловилися за відновлення Кримської автономії, що визначило статус Криму у складі України. На законодавчому рівні статус автономії Криму був закріплений 12 лютого 1991 року. Однак, в березні 2014 року Російська Федерація окупувала територію Автономної Республіки Крим, а пізніше, всупереч нормам міжнародного права, анексувала її. Світ засудив дії РФ та на міжнародному рівні визнав анексію території України. Низка країн ввели санкції проти Російської Федерації у зв’язку з кричущим порушенням нею норм міжнародного права.

Відповідно до чинних міжнародних договорів Крим залишається територією України, що визнають практично усі держави світу.

Боротьба за мирне повернення півострову та повноцінну реінтеграцію населення в конституційне поле України наразі триває. Державні органи влади використовують усі можливі засоби, зокрема, міжнародні судові механізми для відновлення справедливості.

Яке православне свято

За релігійним календарем сьогодні, 20 січня, віряни святкують Собор чесного і славного пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Святий Предтеча і Хреститель Господній Іоанн, найбільший з пророків, завершує історію Церкви старозавітної і відкриває епоху Нового Завіту.

Народився Іван в сім’ї священника Захарії та Єлизавети, родички Богородиці. За церковними переказами, святий був посланий Богом, щоб допомогти людям приготуватися до появи Ісуса Христа. Він вів суворий спосіб життя, чим і прославився серед вірян. Згодом святий став жертвою переслідувань – за проповідування йому відрубали голову.

Іоанн Предтеча хрестив Ісуса Христа у водах Йордану. Також він здійснював усім охочим особливий обряд очищення, який сьогодні називають ще "Йоановим хрещенням". Саме через нього сам Іоанн отримав ім'я Хреститель.

Іоанна звуть також Предтеча, тому що найважливішою частиною його служіння була проповідь про швидке пришестя Месії, Помазаника Божого, обіцяного Богом народу Ізраїлю.

Які традиції на свято 

Віряни зранку йдуть до церкви на службу. Потім святкують свято Іоанна Хрестителя. Прийнято було натщесерце пити свячену воду, щоб на увесь рік запастися міцним здоров’ям. Також було заведено згодовувати тваринам залишки зі святкового столу.

Після полудня жінки можуть займатися рукоділлям: господині дістають свої починки, які перед Різдвом ховалися подалі від гріха. Молодь також збиралася ввечері за якоюсь роботою: в’язанням, шиттям, ремонтом одягу або сільськогосподарського інвентарю. В народі казали: "Після Івана Предтечі хто не робить, того б’ють у плечі".

Після Йордану настає кількатижневий період, під час якого можна влаштовувати справляти весілля і вечірки. Потім настає найсуворіший Великий піст.

Іменини: Опанас, Василь, Іван, Інна, Алан.

Що не можна робити

  • На Іоанна не можна вмиватися – будеш обдуреним.  
  • Не можна лихословити, лаятися або сваритися.
  • Не приймайте ніяких подарунків від чужих людей.

Що можна робити 20 січня

  • Якщо людина вип’є спиртне 20 січня, то зможе вберегти себе від смутку і сліз на весь рік. Але дуже важливо знати міру, слідуючи приказці: “Святкуй раз на місяць – будеш веселим, засвяткуєш кожен день – будеш голим”
  • Якщо перед застіллям 20 січня випити трохи освяченої води, то весь рік не буде жодних хвороб.
  • Якщо цього дня відбувається весілля або сватання, дівчині потрібно випити трохи вина, щоб сімейне життя не минуло в жалі і сльозах

Що сталося цього дня 

1265 — граф Лестерський вперше скликав на сесію англійський парламент. Парламент Великої Британії вважається найстарішим у світі.

1633 — 68-річний італійський фізик Галілео Галілей вирушив з Флоренції до Рима, щоб постати перед судом інквізиції. 21 червня на слуханнях своєї справи він публічно відмовився від підтримки теорії про обертання Землі навколо Сонця.

1661 — у Львові засновано університет Казимира. Нині — Львівський національний університет імені Івана Франка.

1918 — у Києві відкрився всеукраїнський церковний собор.

1920 — скасування поляками Галицького крайового центру і поділ Галичини на три воєводства: Львівське, Станіславівське та Тернопільське.

1921 — ліквідовані Дагестанська і Терська області РРФСР, утворена Горська АРСР

1943 — у Головній ставці Гітлера (у Пруссії) міністр закордонних справ Німеччини Йоахім фон Ріббентроп і посол Японії Хіроши Ошима підписали договір про економічне співробітництво, метою якого було "об’єднати весь потенціал економічного простору Європи і Східної Азії для ведення тотальної війни".

1943 — у Вінніпезі (Канада) вийшов перший номер газети "Українське слово".

1945 — у Вашингтоні відбулася інаугурація Франкліна Рузвельта, обраного президентом США на четвертий термін.

1946 — президент США Гаррі Трумен заснував Центральну розвідувальну групу, що згодом стала ЦРУ.

1946 — після відмови Національних зборів підтримати його пропозицію про фактичний перехід Франції до режиму президентської республіки Шарль де Голль, який від 1944 року очолював країну, подав у відставку з поста глави уряду.

1954 — ЦРУ завершило будівництво секретного тунелю із Західного Берліна до Східного з метою піключення до радянських і східнонімецьких телефонних комунікацій.

1958 — у Лондоні з’явилися перші поліцейські з радарами для визначення порушників швидкості руху на дорогах.

1961 — 44-річний демократ Джон Фіцджеральд Кеннеді, обраний 8 листопада 1960, став 35-м президентом США, наймолодшим серед своїх попередників і першим католиком на цьому посту. Кеннеді, передвиборне гасло якого було "Голосуйте за нас і ми розворушимо цю країну", з мінімальною перевагою переміг свого конкурента — колишнього віцепрезидента — республіканця Річарда Ніксона.

1968 — відбулося весілля кінорежисера Романа Полянського й акторки Шерон Тейт.

1969 — республіканець Річард Ніксон став 37-м президентом США, змінивши на цьому посту колишнього віцепрезидента в адміністрації Джона Кеннеді демократа Ліндона Джонсона, який став президентом після вбивства Кеннеді в 1963.

1972 — розпочалася друга хвиля арештів дисидентів в Україні (перша була 1965 року).

1980 — президент США Джиммі Картер оголосив бойкот Олімпійських ігор у Москві.

1986 — відбулася зустріч президента Франції Франсуа Міттерана і прем’єр-міністерки Великої Британії Маргарет Тетчер, які підписали договір про будівництво тунелю під протокою Ла-Манш.

1990 — "Чорний січень": у ніч проти 20 січня за вказівкою президента СРСР Михайла Горбачова, радянська армія зі суходолу та з моря напали в Баку на беззбройних людей, загинуло понад 150 осіб і поранено 100.

1991 — у Кримській області УРСР відбувся Всекримський референдум про відновлення Кримської АРСР, результати якого визнала Україна.

1996 — лауреат Нобелівської премії миру, лідер Організації Визволення Палестини Ясір Арафат став першим в історії палестинського народу демократично обраним лідером.

1998 — з невеликою перевагою Вацлав Гавел у другому турі виборів повторно виграв президентські вибори у Чехії.

2001 — за поданням прокуратури президент Леонід Кучма звільнив з посади Юлію Тимошенко, віцепрем’єр-міністерку уряду Віктора Ющенка, звинувачену в контрабанді, підставі та приховуванні доходів.

2006 — у Темзі майже біля стін англійського парламенту був виявлений кит, який заплив туди під час припливу. На жаль, зусилля рятувальників не врятували тварину — кит не витримав всіх випробувань і помер.

2017 — 45-м президентом Сполучених Штатів став Дональд Трамп — найстарший на момент першої інавгурації.

Народні прикмети на 20 січня

Якщо від цього дня тиждень стоять морози, значить, незабаром можна чекати відлиги.

Якщо цього дня повний місяць, то навесні буде сильна повінь, і річки вийдуть з берегів.

Заметіль 20 січня – до вітрів і снігу на Масляну.

Якщо цього дня іде дощ, або ж стоїть туман, значить, буде багатий урожай хліба

Ясний день 20 січня пророкує посушливу погоду влітку.

Нагадаємо, що пророкують зірки 20 січня. Гороскоп для всіх знаків

Автор:
Ірина Денисова
Источник материала
Поделиться сюжетом