Медики вимушені обдзвонювати донорів: на Запоріжжі вкрай бракує крові рідкісних груп – що відомо
Медики вимушені обдзвонювати донорів: на Запоріжжі вкрай бракує крові рідкісних груп – що відомо

Медики вимушені обдзвонювати донорів: на Запоріжжі вкрай бракує крові рідкісних груп – що відомо

Бракує крові. У Запорізький області від початку пандемії майже на третину зменшилася кількість охочих здати кров. Медики вимушені щодня обдзвонювати донорів. Ситуація, зазначають, ще не катастрофічна. Але вкрай бракує крові рідкісних груп. Більше розповість журналіст "5 каналу" Денис Розенков.

Леонід – донор зі стажем, торік здавав кров шістнадцять разів. Цього року прийшов уперше, бо зателефонували з центру.

Запрошення донорів телефоном - це вимушені заходи, кажуть у Запорізькому обласному центрі служби крові. Щодня на так званому комутаторі – три медичних реєстратори та три лікаря. За день обдзвонюють до ста людей.

У минулі роки в обласному центрі служби крові приймали до 12-ти тисяч донорів. Із початком пандемії коронавірусу їхня кількість скоротилася майже на третину. До того ж, багато хто з них виїхав працювати за кордон. Ситуація ще не критична, але на межі, стверджують лікарі. Бо поповнювати запаси донорської крові потрібні постійно.

"Якщо ми не будемо робити щоденні запаси компонентів крові, то зрозуміло, що через певний час ця жива ріка, як би це образно я не говорила, просто вичерпується. Ось в цьому і є проблема", – каже завідувачка відділу запорізького центру служби крові Ірина Боловінова.

Нині за день запорізький центр приймає зо три десятки людей.

Телеоператор нашої знімальної групи Дмитро – почесний донор. Він здає кров уже більше 20-ти років. Протипоказань не має, тест на COVID негативний. Температура в нормі.

"Температура має бути у донора не нижче, ніж 36,3 и не вище ніж 36,9. Відповідно так само і в плані артеріального тиску, є максимальні цифри, допустимі для донорства, якщо перевищують, на жаль, людина не може бути донором", – розповідає лікарка-терапевтка Запорізького центру служби крові Ірина Папіровська.

Найбільша потреба зараз - у крові з резусом мінус, четвертої та першої групи.

За даними МОЗ, щодня в Україні потребують донорської крові понад 300 тисяч пацієнтів. Переважно це онковідділення, пологові, військові шпиталі, хірургічні та опікові центри.

Денис Розенков, Дмитро Дубина, Запоріжжя, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом