Санкції проти РФ, фінансова допомога та політичний скандал: якими були стосунки Байдена і України
Санкції проти РФ, фінансова допомога та політичний скандал: якими були стосунки Байдена і України

Санкції проти РФ, фінансова допомога та політичний скандал: якими були стосунки Байдена і України

Він завжди називав Росію агресоркою, а Україну другом. Новообраний Президент США Джо Байден завжди був симпатиком України. Про стосунки нашої країни і Байдена ще до обрання його Президентом дізнавалася кореспондентка "5 каналу".

Грудень 2015-го. До трибуни Верховної Ради України виходить тоді ще віцепрезидент Сполучених Штатів в адміністрації Барака Обама - Джозеф Байден. Його історична промова триває півгодини. Тоді він пообіцяв, що США ніколи не визнає анексії Криму. А Вашингтон чинитиме тиск, допоки Москва не виконає своїх зобов'язань у межах Мінських домовленостей. А українську владу попросив будувати краще майбутнє для своїх громадян.

"У ХХІ столітті країни не можуть ми не можемо дозволити їм перекроювати кордони силою. Це засадничі правила. Якщо ми їх не втримаємо, ми все зруйнуємо. Росія порушила ці правила і продовжує порушувати їх. Сьогодні Росія окупувала суверенну українську територію. Сполучені Штати Америки не визнають і ніколи не визнають спроби росіян анексувати Крим. Ось так.Просто. Немає виправдання таким діям", заявляв тоді Байден.

Джо Баден знає сучасну українську історію. Він стежив за подіями на Євромайдані, закликав президента-втікача Януковича не застосовувати силу проти демонстрантів. В адміністрації Обами був головним радником із питань України. Саме Байден активно підтримував запровадження санкцій проти Росії за незаконну анексію Криму та вторгнення на Донбас. Закликав ЄС посилити тиск на Росію.

"Нелегальні військові угруповання мають піти з території України та забрати своє військове обладнання. Це не наші забаганки, це зобов'язання, які має виконати Путін. Але цього досі не відбулося", казав Байден.

Байден один з ініціаторів військової та фінансової допомоги Києву. 2014-го домігся відправлення американських військових для підготовки українських спецпризначенців. Та виступав за надання Україні Джавелінів і летальної зброї. Але президент Барак Обама тоді стримався. Побоявся, що це підбурить Росію до ще більшої агресії. Байден, зокрема, контролював, щоби Україна отримала понад три мільярди доларів допомоги для підтримки економіки в 2014-му. Та Байден для України був не лише добрим "дядечком Джо". Не раз відтерміновував виділення фінансової допомоги Києву через корупцію. А українських політиків закликав ставити інтереси країни понад особисті.

"Я був занепокоєний відступом Києва у боротьбі з корупцією. Я був тоді в Україні і сказав: ми вам не дамо грошей. Якщо за шість годин, коли я поїду з Києва, прокурора не звільнять, допомоги не буде. І того сучого сина звільнили. А на його місце поставили того, кому на той час довіряли (Юрія Луценка, ред.)", повідомляв Байден.

Потрапив Байден і до політичної халепи. Скандал розгорівся у вересні 2019-го після скарги працівника розвідки США. У телефонній розмові Дональд Трамп нібито вимагав від Володимира Зеленського розпочати розслідування проти сина ексвіцепрезидента Джо Байдена Гантера. І шукати докази причетності до корупційних схем. Це мало б дискредитувати Байдена-старшого напередодні виборів.

"Хто і потрапив у халепу, то це саме Трамп, намагаючись підкупити український уряд, аби там сказали щось погане про мене", –  зауважував новообраний президент США.

Джо Байден таки переміг на виборах. На посаді президента обіцяє й надалі підтримувати Україну. А Кремль називає найбільшою загрозою для Сполучених Штатів. Під час свого президентства обіцяє бути суворішим до Москви. А Києву планує надати військову допомогу та летальну зброю, від чого відмовлялися його попередники.

Мирослава Танська, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом