"Сувора любов": Клімкін розповів, як нова адміністрація Байдена будуватиме відносини з Україною
"Сувора любов": Клімкін розповів, як нова адміністрація Байдена будуватиме відносини з Україною

"Сувора любов": Клімкін розповів, як нова адміністрація Байдена будуватиме відносини з Україною

Стало відомо, яке місце в порядку денному нового президента Сполучених Штатів посідатиме Україна.

Про перспективи співпраці з адміністрацією Байдена у коментарі для ТСН.ua розповів ексміністр закордонних справ (2014-2019 рр.) Павло Клімкін.

Клімкін нагадав, що нова американська адміністрація дуже добре знає Україну — від самого Джо Байдена, Ентоні Блінкена (претендента на посаду державного секретаря США — ред.), до команди, яка буде в Держдепі, Раді нацбезпеки та Пентагоні.  

Він назвав п’ять ключових пунктів співпраці.

1. "Сувора любов"

"Чого точно не вдасться з цією адміністрацією, так це, умовно, займатися імітацією чогось або "пропетляти". Причому, як всередині України, так і у всьому, що буде робитися. Александер Вершбоу (колишній заступник генсека НАТО — ред.) вже сказав, що це буде "сувора любов". А я б ще додав, що співпраця буде вимогливою. Тобто "пропетляти" і займатися імітацією не вдасться", — вважає колишній очільник МЗС.

2. Розширення відносин

За словами Клімкіна, відносини з Україною за цієї адміністрації будуть набагато ширшими і не будуть фокусуватися виключно на офіційному рівні. Це також буде взаємодія з громадянським суспільством, бізнесом.

"Тобто, буде широка взаємодія. Те, що я чую від багатьох знайомих, цю тезу дуже підтверджує", — говорить колишній міністр.

3. Спільний успіх

"Для цієї адміністрації спільний успіх — це ключова історія. А спільний успіх найперше розглядається, як реальне перезавантаження, запуск або завершення ключових перетворень. А це прагнення до сталих демократії, верховенства права, судової і реформи правоохоронних органів. Тобто, йдеться про багато системних речей, щоб зробити це сталою демократією", — сказав Клімкін.

Ексміністр переконаний, що для успішної співпраці зі США необхідно реально боротися з корупцією, а не імітувати цю боротьбу.

"Боротьба з корупцією має бути боротьбою з корупцією, а не її імітацією, як у нас дуже часто буває. І все інше так само. Це дуже важлива, як на мене, історія", — наголосив він.

4. Співпраця не тільки у контексті Росії

Павло Клімкін вважає, що Україна має бути важливою для нової адміністрації не тільки в контексті Росії.

"Росія — це ключова загроза. Але було б сумно і небезпечно, щоб нас розглядали в контексті Росії. Має бути окрема спільна історія успіху. Чи вдасться прийти до цього за чотири роки? Подивимося", — розмірковує він.

Клімкін виступає за створення довірливих основ для майбутнього союзництва. Це, на його думку сприятиме тому, "щоб США відчували в Україні союзника і в центральній Європі, і взагалі в континентальному сенсі. І відчували союзника через сталу демократію і верховенство права, через суспільство, яке розуміє, до чого воно прагне".

5. Боротьба з російською агресією — стратегічний підхід

"Я не думаю, що, умовно з сьогодні на завтра ми побачимо нові шалені санкції проти Росії. Але це буде стратегічний підхід до Росії і підтримки України, який включатиме військову компоненту, реальний шлях до стандартів НАТО, а тут у нас поки що є великі проблеми, причому і в оборонному, і в безпековому секторі. Ми любимо говорити, що йдемо до НАТО, але насправді ми багато в чому залишаємося пострадянським совком. Це потрібно перейти", — сказав колишній міністр.

США — Росія — Китай

Клімкін нагадав слова Ентоні Блінкена (претендента на посаду державного секретаря США, — Ред.), який на слуханнях у Сенаті сказав, що основний виклик — це Китай.

"Але Росія — це безпосередня загроза. Тобто, всі ключові цвяхи він позабивав дуже правильно. Щодо можливої участі США у переговорах (по відновленню територіальної цілісності і суверенітету України — ред.), тут США не будуть працювати за нас", — говорить він.

За словами ексміністра, українській владі необхідно самій відстоювати національні інтереси.

"Не треба сподіватися, що США включаться і щось за нас зроблять. Такого точно не буде. Але є шанс на набагато кращу й більш тіснішу взаємодію зі США. Чи будуть Штати в якомусь форматі, чи буде перезавантаження формату, чи буде рух, який хтось називає женевським, а я його іноді називаю іранським? Пам’ятаєте, де є США, ЄС, Франція, Німеччина (і Росія — ред.). Це важливо, але другорядно. Ключовий момент — наскільки адміністрація буде бачити, що вона може включитися, а вона може тільки якщо реально вся наша команда теж включається. Я маю на увазі зовсім не тільки владу. Є питання довіри до того, що робиться, є питання до ефективності цього, є питання наявності взагалі візії і стратегії, щоб реалізувати цю візію і власне політичної волі, як такої. Всі ці питання нова адміністрація буде ставити дуже чітко", — зазначив Клімкін.

Байден — Трамп

"Байден працюватиме системно. У Трампа була понятійна зовнішня, та й, до речі, внутрішня політика. Тобто, вона була не просто бізнесова, а й понятійна. Трамп не тільки з Путіним намагався зустрітися. Він намагався говорити з північнокорейським диктатором, і ще з багатьма. Трамп думав, що зможе з ними домовитися. Але міжнародна політика і раніше так не працювала, а зараз після пандемії аж геть зовсім не буде працювати. Зараз з’являється дуже багато глобальних проблем і викликів. І, до речі, взаємодія цих глобальних проблем і викликів — це дуже серйозна історія", — каже колишній міністр.

За його словами, особисті контакти між президентами США і Росії звичайно будуть, але Байден прекрасно знає Росію.

"Я завжди жартую, що коли я починав свою скромно дипломатичну кар’єру, Байден вже був керівником сенатського комітету у закордонних справах. З точки зору його розуміння зовнішньої політики, напевно, важко знайти десять людей на цій планеті, які так само, як Байден, розуміються на зовнішній політиці", — підсумував Павло Клімкін.

Раніше кандидат на посаду держсекретаря США розповів про плани Байдена щодо "Північного потоку-2".

Відео ТСН із Вашингтона: Наталія Мосейчук розповіла про підготовку до інавгурації президента США Байдена

Велика Команда ТСН вирушила до США і відстежує підготовку до інавгурації Джо Байдена і завтра випуск о 19:30 ТСН проведе з Вашингтону. Наталія Мосейчук уже кілька днів працює у американській столиці. Що вже вдалося побачити, з ким встигли поспілкуватися і що найбільше захопило під час цього відрядження – у прямому включенні.

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Христина Зеленюк
Источник материала
Поделиться сюжетом