"1+1" проти Geek Journal: чому банять популярний українськомовний YouTube-канал
"1+1" проти Geek Journal: чому банять популярний українськомовний YouTube-канал

"1+1" проти Geek Journal: чому банять популярний українськомовний YouTube-канал

Згадуєш ностальгічно золоті часи телеканалу "1+1" в 90-х і прямо критикуєш нинішню діяльність – отримуй блокування власного YouTube-каналу. Менш як за добу в українському сегменті соцмереж розгорілося полум'я під хештегом #saveGeekJournal – врятуймо Geek Journal. Усе через канал про кіно та серіали блогера Тайлера Андерсона. Через використання відео "1+1" – мовник подав скарги, і тепер спільноту із понад сотнею тисяч підписників мають видалити. Назавжди. Чи правомірні закиди у піратстві – далі.

"1+1" вмер. І вмер уже давно. Ну а по собі залишив дорогий напомаджений труп", – це фрагмент останнього випуску популярного українського YouTube-каналу Geek Journal, збереженого і поширеного його підписниками. На самому ж каналі цього відео вже немає, його заблокували за скаргами каналу "1+1", мовляв блогер порушив авторське право.

Geek Journal – це канал новин про кіно та серіали. Існує він уже понад 5 років. За цей час на канал підписалися десятки тисяч людей. Перший страйк від "1+1" прилетів ще рік тому, у листопаді. Інші три – одразу після виходу критичного відео, у якому блогер розповів про етапи розвитку "плюсів". Загалом канал поскаржився на вісім відео, звинувативши Geek Journal у піратстві.

"Лежало 2-3 роки відео в нас і воно нікому не заважало, і не було діло до авторського права. А тут раптом, після нашого більш-менш резонансного відео, за нашими мірками, приспічило їм перевіряти авторські права… Я думаю, що це безпосередньо атака конкретно на наш канал, бо знову ж таки, ніхто не робить так, щоб за 20 хвилин у вас було три страйки", – каже сам Тайлер Андерсон.

Блогер вбачає у діях "1+1" звичайну образу. А використані ним шматки відео вписуються у політику YouTube. Цей принцип називається "fair use", тобто "сумлінне використання".

"Вони буквально брешуть у своїх сюжетах і передачах. І ми просто про це говоримо", – вказує автор.

Мережею ширяться пости на підтримку YouTube-каналу під хештегом #saveGeekJournal. Люди називають таку поведінку телеканалу "наступом на свободу слова" і вимагають відкликати всі скарги.

"Канал тайлера Андерсона, канал Geek Journal – це власне те, з чого почалося моє знайомство з українським YouTube. І моє усвідомлення того, що я теж можу цим займатись… Страйки – це останній уже механізм. Можна говорити про порушення авторських прав, можна давати час на видалення контенту і так далі, і так далі. Але ні, це все виглядає так, що це саме цілеспрямована атака", – каже Артем Албул, автор блогу "Клятий раціоналіст".

"Мені здається, що можливо вам варто було би переглянути своє рішення, свою активність, і відкинути ті скарги. Для того, щоб реально крутий YouTube-канал крутого блогера, українськомовного, цікавого, не потрапив під бан", – вважає телеведучий Сергій Притула.

Користувачів соцмереж ситуація надихнула на меми і навіть на кумедні відео.

Тим часом "1+1" прокоментували ситуацію на своїй Facebook-сторінці. Компанія стверджує, що використання контенту "1+1 медіа", як і інших медіагруп, оглядачами чи блогерами в інтернеті, дозволено лише за попередніх домовленостей з правовласниками.

"Принцип fair use, на який посилається автор вищезгаданого каналу, не можна застосувати до каналів з монетизацією та, зокрема, до заблокованих відео, оскільки вони містять рекламну інтеграцію.

А от у ст. 21 закону України "Про захист авторських прав" чітко зазначено: автор може використовувати відео без отримання дозволу.

"У тому випадку, якщо контент створюється з метою полеміки, з метою критичного аналізу і створення свого власного інформаційного продукту, то автор може використовувати відео навіть без згоди власника авторських прав", – наголошує YouTube-спеціаліст Микола Рогинець.

Водночас ця ситуація принесла Geek Journal і позитив. За два дні на їхню нову YouTube-сторінку підписалося понад 60 тисяч користувачів.

"Я вірю, що в цій ситуації український YouTube вже переміг, у тому числі й сам Geek Journal вже переміг. Їм додалося і патреонів, і фанатів. Реально, багато хто дізнався про цей канал. Я вірю, що ця ситуація вирулиться добре, в цій ситуації я оптиміст", – коментує автор блогу "Загін кіноманів" Віталій Гордієнко.

Geek Journal планує подавати апеляцію та вести переговори з "1+1".

Маргарита Варадовська, Олександр Степанов та Микола Довгий, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом