Морози в Україні могли негативно вплинути на плодово-ягідні культури — експерт
Морози в Україні могли негативно вплинути на плодово-ягідні культури — експерт

Морози в Україні могли негативно вплинути на плодово-ягідні культури — експерт

Морози в Україні могли негативно вплинути на недостатньо зимостійкі плодові дерева та ягоди, що може позначитися на врожаї.

Про це розповів Олександр Ярещенко, заступник директора з наукової роботи інституту садівництва Національної академії аграрних наук України, кандидат сільськогосподарських наук, передає unn.com.ua.

«Культури, які в принципі не достатньо зимостійкі — персики, черешні, абрикоси — вимерзнути — вони не вимерзнуть, але підмерзнути можуть, відповідно — врожай просяде. Наскільки просяде — треба різати, дивитись відсоток пошкоджених бруньок», — повідомляє Ярещенко.

За словами експерта, по ягідних культурах ситуація буде суттєво краща. Крім суниці. Там, де сніговий був покрив дуже вузький підмерзло однозначно. І такі культури, як ожина чи навіть лохина — не дуже зимостійкі — там теж можуть постраждати квіткові бруньки.

«Експерти ще не знають, наскільки морози пошкодили рослини. Коли ці температури спадуть, тоді ми будемо збирати ці бруньки, різати і дивитися, наскільки пошкодження. Можливо, десь пошкодились, а може десь і ні. Це залежало від того, які там температури були до цього і яка культура. Був сніговий покрив, чи його там не було. І якщо він був, то наскільки він був інтенсивний», — пояснив науковець.

Слід додати, що місцями в Україні шар снігу був 10−15 сантиметрів, а подекуди — 2 сантиметри, що є великою різницею.

«Результати досліджень бруньок будуть відомі орієнтовно через 10 днів», — підсумував Олександр Ярещенко.

Нагадаємо, в Україні переробка винограду на виноматеріали скоротилась на 38,8%.

Источник материала
Поделиться сюжетом