Чи потрібна Україна США як стратегічний союзник?
Чи потрібна Україна США як стратегічний союзник?

Чи потрібна Україна США як стратегічний союзник?

В даний час Україна так і залишилася за рамками пріоритету американської політики. Рівень підтримки США обмежується відсутністю раціональних пропозицій про місце України в глобальній і регіональній системі. Немає відповіді на головне питання-навіщо Сполученим штатам потрібна Україна як стратегічний союзник?

З приходом адміністрації Байдена основною вимогою Білого дому до України стане ціннісно-орієнтована політика. Українському уряду доведеться доводити свою неіснуючу демократію, демонструвати угодне заходу реформування країни, що тягне за собою повернення актуальності питання не тільки судової реформи, а й боротьби з корупцією.

Від обіцянок Байдена про економічну та військову підтримку Україні варто чекати тільки символічні поставки старого озброєння і нові кредитні пропозиції. Самостійна закупівля нового озброєння для України неможлива у зв'язку з відсутністю достатніх коштів у бюджеті.

Безумовно, Байден краще Трампа розуміє ситуацію в Україні і проблематику країни, до того ж відповідав за цей напрямок при Обамі. Однак це і робить його небезпечним для українського уряду, так як способів впливу на правлячу еліту більше, ніж у попереднього президента США. Тому на Київ буде різко посилено зовнішній тиск з метою завершення реформ і передачі контролю над внутрішніми процесами в Україні США, а також для призначення на ключові посади в уряді і силових структурах людей, підконтрольних заходу.

Отже, навіщо Сполученим штатам потрібна Україна як стратегічний союзник? Відповідь: вона не потрібна і не буде таким. В даний час в США існують чимало інших напрямків роботи і для України часу, бажання і ресурсів не буде. У пріоритеті залишаться лише ті питання, які мають для американців стратегічне значення. Такими є: протистояння з Китаєм, переговорів з Росією, Іраном та ЄС. Це означає, що найближчим часом Україні слід вибудовувати власну зовнішню і внутрішню політику без указок США і не розраховувати на їх допомогу.

Источник материала
Поделиться сюжетом