Науковці визначили показники для перевірки якості посівного матеріалу
Науковці визначили показники для перевірки якості посівного матеріалу

Науковці визначили показники для перевірки якості посівного матеріалу

Про це повідомляють вчені «Інституту здоров’я рослин».

Відзначається, що в першу чергу посівний матеріал варто перевірити на енергію проростання, схожість і чистоту.

Енергія проростання характеризує життєздатність насіння, від якої залежить поява ранніх і рівномірних сходів.

Схожість вказує на кількість схожого насіння у відсотках від загальної кількості насінин.

А чистота — це вміст насіння культури в досліджуваному зразку у відсотках.

В «Інституті здоров’я рослин» енергію проростання та схожість насіння визначають методом пророщування, чистоту — за допомогою двох насіннєвих наважок установленого розміру, де кількість насіння основної культури в наважці визначена у відсотках (ДСТУ 4138-2002).

Не менш важливими є й показники безпеки посівного матеріалу, визначити які допоможе фітопатологічна експертиза.

Завдяки ній аграрій може підібрати протруйник, який максимально ефективно захистить його посіви на ранніх етапах росту та розвитку.

«Виходячи із досвіду попереднього року, можу сказати, що незараженого насіння немає, — консультує науковий співробітник інституту Сергій Сальніков.

— Якщо говорити про зернові, то 46% насіння було уражене збудником Fusarium spp., а кожен 4-й зразок містив зерно, уражене бактеріозом, — від 2 до 5% в досліджуваній партії.

Зазвичай насіння, уражене бактеріозом, не проростає, а якщо й проростає, то швидко гине — адже цей збудник протруйниками майже не контролюється.

А щодо сої, то 100% дослідженого в минулому році насіння було уражене бактеріозом, а у 58% ураженість становила більше 10%.

Згідно ДСТУ 2240-93, таке насіння непридатне для сівби взагалі.

Крім того, 7,5% досліджуваного насіння сої мало схожість, нижчу за допустиму (менше 80%)».

Щоб виявити збудників хвороб на насінні, вчені проводять дослідження методом вологої камери в сучасних кліматичних камерах, а потім методом мікроскопування ідентифікують захворювання і з огляду на це рекомендують пестициди, що контролюють даний збудник.

За результатами комплексного дослідження, відзначає Сергій, аграрій отримує рекомендації щодо агротехнічних прийомів (глибина висіву, норма висіву тощо), а також застосування протруйників для обробки насіння.

При низьких посівних якостях насіннєвого матеріалу надаються рекомендації, що сприяють підвищенню цього показника (стимулятори росту, мікродобрива тощо).

Источник материала
Поделиться сюжетом