Організував удома фабрику паперових літаків: історія одного архітектора
Організував удома фабрику паперових літаків: історія одного архітектора

Організував удома фабрику паперових літаків: історія одного архітектора

Від Шулявської розв'язки до приватного аеродрому на столі. Фабрику паперових літаків організував у себе вдома київський архітектор Іван Пономаренко. Розробляє схеми та намагається зацікавити своїм улюбленим заняттям дітей. Що це за літаки та чи важко навчитися їх складати – дізнавалася журналістка "5 каналу".

Іван Пономаренко 20 років працює архітектором. У дитинстві займався парашутним спортом та марив літаками. Одного разу його син попросив скласти паперовий літачок. Відтоді Іван вирішив розробляти схеми літаків і складати їх. У себе вдома чоловік налагодив ціле виробництво.

"Я в якийсь момент помітив, що діти втрачають навички праці руками й конструювання. Якщо в наш час кожна дитина могла скласти паперовий літачок або навіть кілька типів паперових літачків, то зараз я проводив кілька майстер класів і можу сказати з впевненістю, що близько 10 відсотків дітей можуть скласти самий простий літачок. Тому я вирішив зробити ось таку схему з такими лініями розкресленими пронумерованими і саме в цій простоті цієї схеми, в інструкціях простих, зрозумілих і є фішка нашої фабрики", – розповідає майстер Іван Пономаренко.

Іван пише інструкцію, де розповідає про процес складання літаків. На звороті зазначає цікаві факти про модель та вигадує альтернативні історії про неї. Наприклад, є ракетний перехоплювач фантастичної Острівної імперії.

Майстер має енциклопедичні знання про незвичайні літаки та знаменитих пілотів.

"Ось літачок називається Сікорський Орлик. Він сконструйований Ігорем Сікорським для першого повітряного флоту української держави в 30-х роках. Але ми знаємо що в 30х- роках не було вже української держави на жаль, а вона була захоплена СРСР, а потім поділена між СРСР та Польщею, але вони в мене є Сікорський не іммігрував, гетьман Скоропадський надалі рулив нею. Але от наприклад розпізнавальні знаки на цьому літаку історичні, такі тризуби були під час 1 Світової на українських літаках", – додає він.

Іван Пономаренко вже змайстрував 12 моделей, які літають та довго тримаються в повітрі. Дітям така розвага до вподоби.

"Мені подобається це заняття, бо коли ти його складаєш підбігає просто орда дітей, орда класів, і всі просять дати скласти такий літачок...Мій улюблений літачок ось цей. Це Замок Накамури. Мій улюблений, бо він просто збирається, він такий помаранчевий красивий колір. Він гарно літає. І він найшвидше збирається, всього за 7 кроків", – ділиться з глядачами син Івана Пономаренка Микола.

Допомагає майстрові його дружина. Ще 12 років тому вона вперше намалювала літак. Коли малюнків стало багато, створила серію листівок для Музею авіації.

"Ці листівки не є схожими на інші, які існують в світі, тому що попереду ми маємо реальний малюнок реального літака, який знаходиться і музеї авіації в Києві. І він написаний з натури мною, а на іншій боці є креслення цього літака, це справжнє креслення літака", – повідомила художниця, архітекторка Ольга Бикова.

До Нового року подружжя випустило календар авіації з днями народження авіаконструкторів та датами виготовлення літаків.

Катерина Ментус, Богдан Танасійчук "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом