Рада попередньо схвалила закон, який відновить роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів
Рада попередньо схвалила закон, який відновить роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Рада попередньо схвалила закон, який відновить роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Законопроєкт №3711-д схвалили 227 народних депутатів
Фото: rada.gov.ua

ВККС пропонується формувати з 16 осіб, призначених Вищою радою правосуддя

Парламент підтримав в першому читанні законопроєкт, який встановлює порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Законопроєкт №3711-д схвалили 227 народних депутатів. Проти були 56 народних обранців, утримались – 57. Найбільше голосів віддали «слуги народу» – 215. Долучились до них дев’ятеро нардепів з «Довіри» та троє позафракційних.

У документі прописаний порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Передбачається, що до складу конкурсної комісії з питань доброчесності будуть входити три людини з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів, і три людини, запропоновані відповідно Радою прокурорів, Радою адвокатів, Національною академією правових наук в особі президії.

Також законопроєкт встановлює, що ВККС складається з 16 членів, яких призначає Вища рада правосуддя за результатами конкурсу терміном на чотири роки.

Крім того, законопроєкт визначає чіткі терміни внесення пропозицій щодо кандидатур до складу Конкурсної комісії з питань доброчесності, її формування, визначаються вимоги до кандидатів до складу цієї комісії, права і обов'язки її членів.

У документі прописаний порядок проведення конкурсу і призначення на посаду члена ВККС. При цьому загальна кількість суддів Верховного суду не повинна перевищувати 200.

Відзначимо, цим законом Рада зробила крок до перезапуску судової реформи.

Нагадаємо, в середині лютого президент Володимир Зеленський зареєстрував в Раді три законопроєкти про судову реформу.

Раніше Зеленський анонсував «велику судову реформу» у 2021 році.

Читайте також: «Тупик імені Тупицького». Як Зеленський розправився з головою Конституційного суду
Опитування
Источник материала
Поделиться сюжетом