Російський рубль падає на тлі зростання напруги на кордоні з Україною – Financial Times
Російський рубль падає на тлі зростання напруги на кордоні з Україною – Financial Times

Російський рубль падає на тлі зростання напруги на кордоні з Україною – Financial Times

Російський рубль помітно ослаб останнім часом 
Фото з відкритих джерел

За останній місяць рубль впав на 5%, досягнувши п’ятимісячного мінімуму

Російський рубль просів на тлі стягуванням військ РФ на кордон з Україною та посилення геополітичної напруженості, що пов'язана із загрозою нових санкцій США. Про це пише Financial Times.

За останній місяць рубль впав на 5%, досягнувши п’ятимісячного мінімуму – близько 77 рублів за долар.

«Падіння рубля протягом цього періоду було найсерйознішим серед валют країн, що розвиваються, крім турецької ліри», – йдеться в статті.

«Геополітика – це те, що зараз рухає валютним ринком – занепокоєння з приводу жорстких санкцій з боку США, яких було більш ніж достатньо протягом останніх тижнів», – заявила головний економіст інвесткомпанії «Ренесанс Капітал» по Росії і СНД, згадаємо також про загострення ситуації на Донбасі.

«Занепокоєння також вразило ринок суверенних облігацій Росії на тлі загрози американських санкцій у відповідь на хакерство SolarWinds, втручання Москви в президентські вибори 2020 року і отруєння і тюремне ув'язнення Олексія Навального», – пише FT.

До слова, нещодавно російський сенатор Сергій Калашніков запропонував зобразити президента Путіна на п'ятитисячній купюрі.

До слова, на початку минулого року російський рубль впав до рівнів лютого-березня 2016 року щодо долара США та євро. На його падіння тоді вплинуло здешевлення нафти через її надлишок у світі. Курс рубля склав 72,8025 руб/$.

До кінця 2020 року, 31 грудня, російська валюта ще опустилася у відношенні до долара: її падіння склало 16,7% до долара і 24,1% до євро у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. На закритті торгів 30 грудня курс долара виріс на 0,51%, до 74,42 руб., курс євро ‒ на 0,93%, до 91,52 руб. На закритті 2019 року долар коштував 61,99 руб. Пік 2020 року був зафіксований в березні ‒ 81,97 руб. (+ 32,2%).

Тим часом, як повідомляє українська розвідка, Росія за тиждень перекинула 250 військових на Донбас.

Як відомо, останнім часом ситуація на Донбасі загострилася, а кількість обстрілів із боку бойовиків збільшилася. РФ кілька тижнів поспіль нарощує свої війська і техніку біля українських кордонів.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення.

Також за даними розвідки Міноборони України, Росія збільшує ударне угруповання навколо українських кордонів.

Источник материала
Поделиться сюжетом