Хотів би, щоб мої відносини з Макроном були кращими, аніж його з Путіним – Зеленський про очікування від розмови у Парижі
Хотів би, щоб мої відносини з Макроном були кращими, аніж його з Путіним – Зеленський про очікування від розмови у Парижі

Хотів би, щоб мої відносини з Макроном були кращими, аніж його з Путіним – Зеленський про очікування від розмови у Парижі

Президент Володимир Зеленський і очільник Франції Еммануель Макрон проведуть зустріч 16 квітня у Парижі, до їхньої розмови доєднається канцлерка Німеччини Ангела Меркель. Український лідер напередодні перемовин розповів про свої очікування від зустрічі з французьким і німецькою колегою. 

Про це президент України Володимир Зеленський розповів в інтерв’ю французькому виданню Le Figaro, передає ОП.

Зеленський уточнив, що перш за все очікує саме цієї зустрічі  із очільником Франції, з яким у них "дуже гарні відносини". Український президент розповів, що у них давні відносини і Макрон підтримував його ще до президентства, між першим і другим туром виборів. За словами Зеленського, вони з Макроном друзі.

"Чого я очікую зараз? Я дуже хотів би, щоб у Європи було стовідсоткове розуміння, як вони оцінюють Україну. Якщо вони бачать Україну у Європейському Союзі, то треба, щоб вони це відкрито говорили. Не просто, що в майбутньому, коли Україна зробить перше, друге, третє, четверте, п'яте, шосте… І якщо безпека будь-якої країни – це членство в Альянсі, то треба робити кроки щодо ПДЧ… і щодо ЄС. Якщо вони реально хочуть бачити нас у ЄС як члена своєї родини, вважаю, зараз саме час для кожного з нас зробити те, що ми маємо зробити один для одного", - висловився Зеленський.

Також він сказав, що він "дуже хотів би, щоб його відносини з президентом Макроном, були ще кращими, аніж відносини у Еммануеля Макрона з іншими лідерами, наприклад з президентом Росії".

"Особливо зараз, коли нам дуже потрібна підтримка Європи. Коли ми страшенно постраждали від агресії Росії", - уточнив Зеленський.

Зі слів президента, Україна прагне збільшити, зокрема, і товарообіг.

"Цього року через COVID-19 ми маємо 2,5 мільярда доларів. Але якщо ми хочемо досягти 5 мільярдів, ми маємо це зробити. Не просто говорити пресі, медіа, всім нашим друзям, що ми хочемо зробити. Ми повинні це зробити, і ми зробимо це", - наголосив Зеленський.

Глава держави також відзначив внесок Еммануеля Макрона, Ангели Меркель, Шарля Мішеля і багатьох європейських президентів і прем’єр-міністрів, які підтримують Україну в умовах російської агресії. 

"Але йдеться про безпеку у Європі. І якщо лідери ЄС кажуть, що від України залежить безпекова ситуація у Європі, якщо ми платимо за це жертвами, а вже понад 14 тисяч людей загинули, значить, ми повинні мати якийсь статус. Україна не може почуватися в ЄС та в НАТО як у гостях. Ми хочемо бути своїми. Я вважаю, що ми давно цього заслужили", - зазначив президент Зеленський.

Щодо розмови із канцлеркою Німеччини, Зеленський сказав: "Це – про рівноправність. Тому що поки немає зустрічі у Нормандському форматі, лідери вже поговорили втрьох з лідером Росії. Повинна бути така сама зустріч, де суб’єктом є Україна".

"Крім економіки, у нас є декілька проектів з Alstom, Airbus, є нові проєкти, щось ми будемо продовжувати. Ще є декілька речей, пов’язаних із медициною, з ОПК. Але я не люблю лише говорити про проєкти. Я вважаю, що це як відносини між людьми – не можна постійно зустрічатися, треба переходити до більш серйозних стосунків. І якщо ми одна сім’я, треба укладати законні договори. Може, я консервативний, але я вважаю, що у цих відносинах більш правильно "народжувати дітей". Я маю на увазі спільне майбутнє", - висловився Зеленський.

Наприкінець глава держави висловив думку, що Україна повинна бути в Європейському Союзі і отримати ПДЧ, бо це буде справедливо.

"Я завжди кажу, що Україна повинна мати такий статус. Це справедливо. Тоді ми почуватимемося суб’єктами. Тоді громадяни України ніколи не почуватимуться самотніми. Це важливо. Бо у безпековій ситуації у Європі, у світі, в історії людства ми – суб’єкти. Я вважаю Францію великою державою, вона – суб’єкт. У нас повинні бути рівні відносини – ось чого я чекаю", - підсумував Зеленський.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пояснивнеобхідність діалогу України з Францією на тлі російської агресії в Україні. Кулеба запевнив, що Володимир Зеленський "не поступиться жодною принциповою позицією України і не перетне жодної червоної лінії нашої країни, захищаючи наші інтереси".

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський переговорив телефоном з королем Йорданії Абдаллою ІІ ібн Аль-Хусейном, який підтримав шлях України до миру на Донбасі. А український лідер, своєю чергою, заявив, що країна готова забезпечити продовольчу безпеку Йорданії. 

Також глава держави Володимир Зеленський 15 квітня переговорив телефоном з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. Останній окрім телефонної розмови із Зеленським, обговорив ситуацію щодо України з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Відео Новини України: що відомо про дипломатичний візит Зеленського до Франції

У пошуках дипломатичного шляху. Президент України Володимир Зеленський прибув до Парижу, за кілька годин він зустрінеться із французьким колегою Емануелем Макроном, а пізніше до них по відеозв’язку долучиться канцлерка Німеччини Ангела Меркель. Які деталі візиту відомі на цей момент, і з яким результатом може повернутися додому українська делегація – розповість кореспондент Радіо Свобода Григорій Жигалов.  

ТСН. Ранок
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Анастасія Курило
Источник материала
Поделиться сюжетом