П’ята неділя Великого посту: хто така Марія Єгипетська і її таємниця великого покаяння
П’ята неділя Великого посту: хто така Марія Єгипетська і її таємниця великого покаяння

П’ята неділя Великого посту: хто така Марія Єгипетська і її таємниця великого покаяння

Кожну п’яту неділю Великого посту православна церква згадує преподобну Марію Єгипетську. У 2021 році шанування преподобної Марії Єгипетської припадає на неділю, 18 квітня.

Марія Єгипетська - приклад жінки, яка перемогла гріх блуду не тільки фізичного, але й блуду у своїх думках. Адже гріх починається саме з думок.

Життя святої чітко розділене на дві частини - велика грішниця та велика свята. Це наче дві різні людини, в яких однакові лише цілісність людської натури. Так, як Марія Єгипетська щиро грішила, так вона щиро і каялася. Стільки Марія грішила, стільки вона і каялася.

Марія Єгипетська та Марія Магдалина

Марію Єгипетську дуже часто плутають із Марією Магдалиною. І це не дивно. У Середньовіччі історія Марії Єгипетської частково перейшла в фольклорні легенди та витвори мистецтва про Марію Магдалину. До того ж, церква західного обряду і досі вважає Марію Магдалину блудницею. Але за більш старими апокрифічними даними Марія Магдалина жила у часи місії Ісуса Христа.

До 18 років Марія Магдалина була хвора розумом, її вважали божевільною. Торкнувшись Христа, Марія Магдалина зцілилася і стала вірною ученицею Ісуса Христа. А Марія Єгипетська народилася через 5 століть після народження Марії Магдалини. Духовні подвиги, часи життя та характер цих жінок - різні.

Марія Єгипетська. Велика грішниця

Марія народилася у 5 столітті н.е. в Стародавньому Римі. У 12 років покинула батьків та вирушила до Олександрії. Олександрія на той час була величезним мегаполісом, сповненим людей, грошей і різних пристрастей. Це місто можна порівняти із сучасним Лас-Вегасом.   

Марія була швачкою і заробляла на хліб власною працею. За характером була весела, смілива, щира і пристрасна. Мала єдину велику слабкість - жагу до сексу та любовних насолод. Зупинити це вона навіть не намагалася, бо щиро вважала саме насолоду - головним змістом людського життя.

Марія Єгипетська. 17 років блуду

Марія відверто блудила з кожним чоловіком, який впадав їй в око. Кожна нова зустріч пробуджувала і розпалювала. Саме тому, коли з’явилася можливість подорожі до Єрусалиму на свято Воздвиження Хреста Господня, вона з радістю приєдналася, бо переважна більшість паломників - були чоловіки. І навіть дорогою на Святу землю, Марія блудила майже без перерви, наче скажена.

Все змінилося в мить, коли Марія з паломниками пройшла по Віа Долороса (Хресний шлях Ісуса Христа) й хотіла увійти в храм Гроба Господня, але не змогла цього зробити. Таємна сила тримала її у притворі храму і не дозволяла Марії увійти, тоді як усі інші люди навколо неї входили у храм спокійно.

Марія Єгипетська. Каяття

Сила, яка не пускала до храму, дуже злякала Марію. Жінка зрозуміла, що є Той, хто знає все, і чимось Марія Його образила. У притворі була ікона пресвятої Богородиці, і Марія вперше звернулася до Матінки Божої із проханням пробачити її та допомогти увійти в храм. Це була ще не молитва, Марія їх не знала. Це були просто щирі слова каяття. Але щирості вистачило.

Марія увійшла в середину храму, вклонилася Гробу Господньому, а вийшла з храму іншою людиною. Вона вирішила докорінно змінитися. Знов звернулася до Матінки Божої, а у відповідь почула: “Якщо перейдеш за Йордан, матимеш спокій”.

До речі, зараз справа від головного входу в Храм Гроба Господнього є капличка Марії Єгипетської. Вона збудована саме не місті каяття Марії. Але богослужінь тут не проводиться, часовня вже багато років зачинена на ремонт  часу на ремонті.

Марія Єгипетська. Велика свята

Узявши лише дві хлібини, Марія Єгипетська вирушила у пустелю і прожила там 47 років. З них 17 років свята боролася із власним гріхом, а після того ще 30 жила в мирі і спокої серця. До людей Марія не повернулася, щоб хоча б на мить не дозволити собі повернутися назад до гріха. Заради свого покаяння обрала шлях відлюдниці.

Марія Єгипетська і Авва Зосима

Єдиною людиною, з якою спілкувалася Марія Єгипетська у пустелі, був старий монах Зосима. Вони мали три зустрічі.

Авва Зосима пішов у Великий піст у пустелю помолитися і зустрів там голу, геть виснажену жінку, яка дуже щиро молилася. Він дав їй частину своєї одежі, щоб вона прикрилася, і розпитав про її життя. Це було їхнє перше побачення. Марія попросила його прийти до неї через рік та причастити, що Зосима і зробив через рік у Чистий четвер. Втретє, ще через рік, коли Зосима повернувся до Марії, побачив її вже мертвою і поховав тіло. Виявилося, свята жінка померла майже одразу після його причастя.

Дива Марії Єгипетської

1. Коли Марія молилася, її тіло піднімалося вгору на півметра.

2. Марія ходила по водам Йордану, наче по твердій землі.

3. До неї приходив лев, який допомагав відлюдниці та мив їй ноги. Коли Марія вмерла, а монах Зосима не зміг вирити яму, щоб її поховати, лев викопав її своїми кігтями.

4. Марія Єгипетська читала думки та відповідала Зосимі навіть тоді, коли він ще і не промовляв свого запитання.

Приклад для християн

В історії святої багато глибинних символів та прикладів, важливих для кожного християнина. Тому Марію Єгипетську вшановують саме у Великий піст - час великого покаяння.

1. Життя Марії Єгипетської - приклад бажання Бога врятувати людину, що потонула у гріхах, які, на думку людства, неможливо простити.

Бог почав справу спасіння Марії ще до того, як вона почала замислюватися про своє життя, вів її до Себе через “випадковий“ збіг обставин.

2. Марію Єгипетську вважають найкращим прикладом великого, щирого, цілісного покаяння людини.

17 років Марія щиро вона вималювала в Бога спасіння, як до того 17 років грішила. Її каяття були величезним та абсолютним мучеництвом. Вона потерпала від страху, спраги, спеки, самотності, хижих звірів та гріховних помислів, але пройшла все це і вимолила в Бога прощення, а після причастя померла очищеною від гріха святою.

3. Марія Єгипетська - духовний помічник кожного християнина, який бажає подолати гріх блуду.

У розмові з монахом Зосимою Марія розповіла, що за один рік її тіло вмерло для фізичного гріха, але з блудними думками вона боролася 17 років щодня та щоночі, і вони мучили її, наче хижаки. Адже подолати думки (помисли) набагато складніше, ніж подолати тіло. Гріх починається з думок. Саме в думках людина починає забруднювати свою душу.

Саме тому Марія Єгипетська допомагає тим, хто бажає звільнитися від блуду та пристрастей, і є нашим щирим ходатаєм перед Господом та Богородицею.

 

Автор:
Маргарита Антонюк
Источник материала
Поделиться сюжетом