Війна в європейському футболі: топклуби змовилися створити Суперлігу, УЄФА погрожує жорсткими санкціями
Війна в європейському футболі: топклуби змовилися створити Суперлігу, УЄФА погрожує жорсткими санкціями

Війна в європейському футболі: топклуби змовилися створити Суперлігу, УЄФА погрожує жорсткими санкціями

На європейський футбол насувається хвиля великих змін. Група клубів вже досягла принципової згоди щодо створення нового турніру - європейської Суперліги.

За інформацією The New York Times, як мінімум 12 клубів або отримали статус членів-засновників, або висловили зацікавленість приєднатися до тих, хто планує запустити Суперлігу.

Готовність виступити в новому турнірі висловили "Манчестер Юнайтед", "Ліверпуль", "Манчестер Сіті", "Арсенал", "Челсі", "Тоттенгем", мадридський "Реал","Барселона", "Атлетіко", "Ювентус", "Мілан" та "Інтер".

Своєю чергою, "Баварія", дортмундська "Боруссія" і ПСЖ відмовилися від участі.

Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) на офіційному сайті виступив із заявою, в якій засудив створення нового турніру, пообіцявши виключити учасників Суперліги з турнірів під своєю егідою.

"Ми дізналися, що кілька англійських, іспанських та італійських клубів, можливо, планують оголосити про створення закритої так званої Суперліги.

Якщо це станеться, хочемо повторити, що ми - УЄФА, FA, RFEF, FIGC, Прем’єр-ліга, Ла Ліга, Серія А, а також ФІФА і всі наші асоціації-члени - будемо єдині в наших зусиллях, щоб запобігти цьому цинічному проекту, який заснований на особистих інтересах кількох клубів в той час, коли суспільству потрібна солідарність більше, ніж будь-коли.

Ми розглянемо всі доступні нам заходи на всіх рівнях - як судовому, так і спортивному, - щоб цього не сталося. В основі футболу лежать чесна конкуренція і спортивні цінності, по-іншому і бути не може.

Як раніше вже заявляли УЄФА і шість федерацій, відповідним клубам буде заборонено грати в будь-яких інших змаганнях на національному, європейському або світовому рівні, а їхнім гравцям може бути відмовлено в можливості представляти свої національні збірні.

Ми дякуємо клубам в інших країнах, особливо французьким і німецьким клубам, які відмовилися брати участь в цьому.

Закликаємо всіх любителів футболу, уболівальників і політиків приєднатися до нас в боротьбі проти цього проєкту, якщо він буде оголошений. Цей завзятий корисливий інтерес групи людей тривав занадто довго. Всьому має бути межа", - йдеться в спільній заяві УЄФА, ліг і асоціацій.

ЩО ВІДОМО ПРО НОВИЙ ТУРНІР

  • У 2018 році топклуби Європи задумалися про створення футбольного турніру без участі УЄФА і ФІФА. Створення Суперліги тоді таємно обговорювали 11 грандів. УЄФА і ФІФА розкритикували цю ідею, а ФІФА пригрозила вигнати учасників турніру з міжнародного футболу.
  • У жовтні 2020-го з'явилася інформація, що клуби ведуть переговори про створення змагання під назвою "Європейська Прем'єр-ліга". Організатори за підтримки ФІФА планують запустити турнір вже в 2022 році. Очікується, що в ньому братимуть участь 16-18 команд. В УЄФА ідею цього турніру назвали "нудною".
Автор:
Максим Приходько
Источник материала
Поделиться сюжетом