За контрабанду скіфських наконечників чоловіка засудили на 3 роки
За контрабанду скіфських наконечників чоловіка засудили на 3 роки

За контрабанду скіфських наконечників чоловіка засудили на 3 роки

Октябрський районний суд Полтави покарав чоловіка за замах на контрабанду культурних цінностей.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 9 квітня.

З лютого 2019-му надійшли рапорти працівників УСБУ, що невстановлені мешканці Полтавської області готуються відправити до Росії поштовим каналом з приховуванням від митного контролю предмети, які можуть представляти культурну цінність.

СБУ проводила оперативно-розшукові заходи щодо одного колекціонера, який скуповув предмети археології і старожитності. Під час перевірки слідчі вийшли на іншого чоловіка – мешканця Полтави, який також скуповує предмети археології та старожитності і підтримує зв’язки з колекціонерами.

З’ясувалося, що 25 червня 2019-го цей чоловік зробив міжнародне поштове відправлення до РФ предметів археології. СБУ вилучили відправлення. У коробці було 53 скіфських наконечників для стріл і три фрагменти до старовинного скіфського одягу. Чоловік поклав усе в пупирчастий пакет, а потім у картонний згорток, перемотав клейкою стрічкою і запакував у коробку. У митній декларації написав, що це «сувенір (подарунок)», вказав несправжнє ім’я відправника, але свій особистий номер телефону. Наконечники і фрагменти одягу він продав за 1650 гривень. Покупцем була невстановлена особа із Краснодару, яка зробила передоплату, але посилку так і не отримала, бо її вилучили працівники СБУ.

Під час обшуку в спальні чоловіка виявлено металопошукач, книжки археологічної та історичної тематики. На комп’ютері обвинуваченого були фото археологічних знахідок, в історії браузера – інформація про відвідування сайту OLX, на якому він розміщував оголошення про продаж старожитностей.

Інститут Бокаріуса, встановив, що наконечники складають археологічну колекцію скіфських наконечників для стріл VII ст. до н.е. – IV ст. н.е. і належать до культурних цінностей, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення. Культурну цінність накладок одягу експерти підтвердити не змогли, оскільки вони є лише фрагментами предметів побуту та не з’ясовано їх місцезнаходження.

Допитаний у судовому засіданні чоловік вину не визнав, вважаючи свої дії законними. Просив виправдати його, хоча не заперечував наміру перемістити через митний кордон 53 скіфських наконечники. Чоловік пояснив, що не вважає їх культурними цінностями з огляду на те, що вони знайдені не при археологічних розкопках та не становлять колекцію. Він купив наконечники без мети створення колекції у різних продавців. З його слів, працівник Укрпошти нібито не роз’яснила йому, що треба мати дозвіл на таке відправлення. Обвинувачений також вважає, що слідчі незаконно втрутилися в його приватне спілкування без дозволу слідчого судді. Він не був знайомий із колекціонером, щодо якого проводились оперативно-розшукові заходи, однак СБУ протиправно використала дозволи на проведення ОРД щодо колекціонера і стосовно нього.

Однак суд визнав всі докази допустимими, а пояснення обвинуваченого непереконливими.

Чоловік не заперечував, що тривалий час вивчав спелеологію, археологію, а, отже, володів спеціальними знаннями. Тому суд вважає, що чоловік знав, що придбані ним 53 скіфські наконечники для стріл можуть належати до культурних цінностей, мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення, виходячи із їхніх зовнішніх ознак та форми, тому розумів, що їхнє переміщення обмежене. В останні кілька років обвинувачений не мав постійного джерела доходу і з метою заробітку займався купівлею-продажем предметів старовини та археології.

Орган пробації дав висновок, що виправлення підсудного можливе без позбавлення або обмеження волі, бо він не становить високу небезпеку для суспільства, раніше несудимий.

Але суд врахував суспільну небезпечність злочину. А саме, що контрабанда культурних цінностей завдає шкоди культурній спадщині держави, сприяє розширенню тіньового сектора економіки. Також з огляду на поведінку чоловіка під час скоєння злочину, так і після, відсутність пом’якшуючих та обтяжуючих обставин, суд вирішив, що справедливо буде позбавити його волі.

Суд призначив 3 роки в’язниці, а 53 наконечники до стріл конфіскував у дохід держави. До набуття вироком законної сили чоловік залишається на свободі, під особистим зобов’язанням.

Відповідно до закону, для вивезення культурних цінностей власник має отримати дозвіл і висновок державної експертизи про можливість вивезення. Не підлягають вивезенню з України культурні цінності, занесені до Державного реєстру національного культурного надбання, культурні цінності, включені до Національного архівного фонду, культурні цінності, включені до Музейного фонду України.

Источник материала
Поделиться сюжетом