Воскові фігури та перевтілення: в музеї "Гетьманська столиця" у Батурині відтворили будинок козацької родини
Воскові фігури та перевтілення: в музеї "Гетьманська столиця" у Батурині відтворили будинок козацької родини

Воскові фігури та перевтілення: в музеї "Гетьманська столиця" у Батурині відтворили будинок козацької родини

Поки більшість музеїв країни зачинені для відвідувачів через локдаун, їхні співробітники не гають часу та готують для відвідувачів нові екскурсії та експозиції. Так наприклад, у Національному історико-культурному заповіднику "Гетьманська столиця" у Батурині не тільки відкрили нові локації, а й у прямому сенсі оживили історичних персонажів.

Про це 19 квітня йдеться у сюжеті ТСН.19:30

Вже два роки Алла Батюк проводить екскурсії в будинку генерального судді Василя Кочубея. Переповідає відвідувачам сумну історію кохання його молодшої доньки Мотрі і гетьмана Івана Мазепа. Правдиву історію, без перекручування та міфів радянської пропаганди. Тепер Алла вирішила сама перевтілитись у доньку судді, щоб розповісти про те трагічне кохання. Від тієї Мотрі з кінця XVII століття її відрізняє лише захисна маска на обличчі.

"Я зрозуміла, що любить він мене вже не як хрещеницю свою чи доньку. Та й я своїх щасливих очей сховати вже від нього не могла і мріяла лише про одне: стати йому товаришем, дружиною.. Іванову своєму", - розповідає екскурсоводка Алла Батюк, яка перевтілилась у Мотрю Кочубей. 

Перевтілитись у Мотрю було не важко, розповідає Алла. Адже на кожній екскурсії, каже, проживала історію дівчини, як особисту. Але коли вперше вбралась у доньку Кочубея, зізнається, не змогла стримати емоцій.

"В мене на очах були сльози. Емоції епохи через костюм вони передаються, - каже Алла Батюк. 

Відео Новини України: у заповіднику "Гетьманська столиця" відтворили будинок козацької родини 19 століття

Поки більшість музеїв країни зачинені для відвідувачів через локдаун їхні співробітники не гають часу та готують для відвідувачів нові екскурсії та експозиції. Так наприклад, у Національному історико-культурному заповіднику "Гетьманська столиця" у Батурині не тільки відкрили нові локації, а й у прямому сенсі оживили історичних персонажів.     

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

А це вже будинок самого гетьмана. Тут з’явились нові господарі. Зустрічає відвідувачів Богдан Хмельницький. У величезній залі для перемов господарюють Іван Мазепа та його кум - дипломат і творець першої української конституції Пилип Орлик. Воскові копії гетьманів не тільки доповнюють експозицію, а й розбурхують уяву відвідувачів.

Нова експозиція заповідника – "Козацький двір". Справжній будинок батуринської козацької родини XIX століття. Йому повернули первісний вигляд, наповнили старовинними меблями і облагородили подвір’я.

"Ви потрапите у 1864 рік. На гостини до батуринської родини яка розповість про своє життя і про своє буття", - каже директорка Національного історико-культурного заповідника "Гетьманська столиця" у Батурині Наталія Реброва. 

Крім того тут можна помолоти жито на кам’яному млині або самостійно зробити вершкове масло.

"Беремо вершки. Це вершки і засипаємо їх у маслобійку", - розповідає працівник музею. 

Це до речі, не так просто. 20 хвилин і масло готове.  Відкриється нова експозиція у Батурині вже 18 травня.

Нагадаємо, у Запоріжжі готують "Велику реставрацію" Музею історії козацтва та острова Хортиця.

Автор:
Іван Воробйов
Источник материала
Поделиться сюжетом